Deelnemende tuin
Deelnemende tuin Jan de Gier

Succesvolle Open Tuinendag

21 juni 2019 om 01:00 lokaal Deel je nieuws

Voor de 20e keer organiseerde Groei&Bloei in de regio Nijkerk met succes de jaarlijkse Open Tuinendag op zaterdg 15 juni jongstleden. Dit jaar was het thema van de Nationale Tuinweek “De levende tuin”. Een levende tuin is een tuin waar planten en dieren zich thuis voelen en waar regenwater op een natuurlijke wijze wordt afgevoerd. IVN-vrijwilligers brachten het belang van “de levende tuin” onder de aandacht. De IVN-vrijwilligers verzorgden inspirerende rondleidingen in een schoolvoorbeeld van een levende tuin bij een oud Veluws boerderijtje aan de Hoevelakense Boslaan. Behalve een paddenpoel en een bloemrijke weidebegroeiing met onder andere gevlekte orchis, is daar een wijn- en appelgaard te zien.

De fietsroute voerde ook langs de prachtig gelegen Appelse molen met fraai uitzicht vanaf de omloop. Een van de andere te bezichtigen tuinen lag aan het landweggetje de Koperweg. Bijna 20 jaar woont de familie van Middelaar hier. Bij de aanleg van de tuin kozen ze voor een boerentuin met een landelijke uitstraling, passend in dit agrarisch landschap, die ook  makkelijk is in onderhoud. De tuin met oude fruitbomen, moestuin, gazon en bloemenborders is omzoomd door beukenhagen en straalt rust uit.

Door het thema waren er veel tuinen met vijvers dit jaar. Zoals een boerderijtuin met een formele vijver en repeterende borders, een kleine tuin met een wadi waar je ogen tekort komt en een tuin met zwemvijver omringd door prachtige borders. Een andere boerderijtuin had grote vakken vaste planten zoals Hortensia en Ligularia. Verder was er ook nog een plantsoen met een prachtige verzameling stinzenplanten. De oudste deelnemer heeft nog zoveel energie, dat hij hiervan behalve zijn voor- en achtertuin ook dit aangrenzende plantsoen tot een klein paradijsje maakte.

De regen stopte voor het begin van het programma en de stroom fietsers kwam al gauw op gang. Men genoot van de prachtige tuinen en de omgeving. De tuineigenaren die hun tuin hebben opengesteld, hebben de bezoekers vriendelijk en gastvrij ontvangen. Enthousiast werden ervaringen uitgewisseld en inspiratie voor eigen (nieuwe) tuinen opgedaan. Het was een geslaagde dag!

Deelnemende tuin
Deelnemende tuin
Deelnemende tuin
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie