Haarlem allertheid, fatsoen, stoplicht, uitkijken, oppassen, 2008, opletten, verkeersregel, stopli
Haarlem allertheid, fatsoen, stoplicht, uitkijken, oppassen, 2008, opletten, verkeersregel, stopli Koen Suyk

Groen licht voor plannen Filippo terrein

22 februari 2019 om 07:18 lokaal

NIJKERKERVEEN De meeste partijen willen nog overleg met hun fractie. Maar duidelijk is dat alle woordvoerders positief staan ten opzichte van het huidige plan van de Woningstichting Nijkerk (WSN) 35 woningen te bouwen op het voormalige Filippo terrein in Nijkerkerveen.

Wijnand Kooijmans

De uiterste consequentie bij het niet doorgaan van dit plan is dat het terrein de oorspronkelijke bedrijfsbestemming houdt. En dat wil geen enkele partij, zo werd duidelijk in de raadscommissie. Wel vinden alle partijen dat voor de vaststelling van het bestemmingsplan duidelijkheid moet zijn over de aanpak van de wateroverlast. Het liefst voor heel Nijkerkerveen.

Onder de inwoners van Nijkerkerveen zijn de meningen verdeeld. Adri van Soeren hield namens de senioren een gloedvol betoog voor de bouw van de woningen. Volgens haar is de bouw van groot belang voor deze groep inwoners. Volgens haar zijn er ook geen problemen met de bouw die niet zijn op te lossen.

De woningbouw wordt in haar ogen landschappelijk goed ingepast en er ook komen geen nieuwe wegen in het gebied. Volgens Van Soeren moet niemand zich tegen het bestaande plan verzetten. Tegenstanders roept ze op af te zien van de gang naar de Raad van State. In haar ogen levert dit voor hen hooguit een jaar vertraging op voor er alsnog kan worden gebouwd. Ze vraagt de tegenstanders zich te verplaatsen in de positie van senioren voor wie een snelle bouw wel uitmaakt.

Tegenstanders wijzen op eerdere afspraken dat het weiland achter het Filippo terrein niet wordt bebouwd. Ze vrezen voor verlies aan uitzicht, een nog slechtere waterhuishouding en overlast van het parkeren van de toekomstige bewoners. Het Waterschap Vallei & Veluwe geeft aan dat er een projectgroep actief is om de bestaande wateroverlast in Nijkerkerveen aan te tonen.

TOEWIJZING Directeur/bestuurder Peter Toonen van de WSN weerlegt kritiek dat de te bouwen woningen niet direct bestemd zijn voor inwoners van Nijkerkerveen. Volgens hem is dat wel degelijk af te dwingen en is in de praktijk dit ook gebleken bij de toewijzing van eerder gebouwde woningen in deze kern.

Indien er geen bezwaren worden ingediend kan, zo geeft Toonen aan, eind dit jaar met de bouw worden begonnen.

KAARTJES Voor de meeste raadsfracties is het een afwegen van tegengestelde belangen. Irene Moes (PRO21) verwoordt het gevoel van de fracties dat wel alle kaartmateriaal deugdelijk moet zijn. Ze heeft nu geconstateerd dat er meerdere kaarten in omloop zijn die tegenstrijdig zijn met elkaar en ook als zodanig kunnen worden uitgelegd. De indruk bestaat dat het kaartje dat past bij de door de raad vastgestelde structuurvisie de woningbouw mogelijk maakt. Waarbij wel duidelijke argumenten moeten worden aangegeven voor de bebouwing van het weiland. Het belang van sociale woningbouw is voor alle partijen een belangrijk punt. Hilbrand Rozema (ChristenUnie/SGP) geeft aan dat op dit punt het algemeen belang de doorslag geeft voor het plan van de WSN te kiezen.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie