Glas fascineert door de transparantie en de rijkdom aan kleuren.
Glas fascineert door de transparantie en de rijkdom aan kleuren. Raateland

Glas in Nationale Kunstweek

10 november 2018 om 08:54 lokaal

NIJKERK 'Glas' is bij Kreativiteitscentrum 'de Brink' het thema tijdens de Nationale Kunstweek. Het Nijkerkse creativiteitscentrum doet dit met workshops, een expositie en een lezing door een glaskunstenaar. Van 10 tot en met 18 november zijn er overal in Nederland activiteiten rondom het fascinerende materiaal glas.

Anneke Martini

Volgens (interim voorzitter) Kees van de Reep is cultuur een basisbehoefte waar overheden een verantwoordelijkheid in hebben en waar 'de Brink' actief op wil zijn. ,,Kunst en cultuur brengt mensen uit de dagelijkse beslommeringen en stimuleert het out of the box denken. Vooral in deze tijd met de voortdurende veranderingen is creatief zijn en het beleven van kunst en cultuur belangrijk, zowel in het maatschappelijke leven als persoonlijk", licht Van de Reep toe.

De lezing door glaskunstenaar Sofie Raateland op dinsdag 13 november, aanvang 19.00 uur, wordt in samenwerking met bibliotheek Nijkerk en Boekhandel Roodbeen gegeven in de bibliotheek. Glas fascineert door de transparantie en de rijkdom aan kleuren en vindt vele toepassingen in de kunst. Het werken met glas is een ambachtelijk karwei, maar vraagt vooral creativiteit en daagt uit tot het creëren van toegepaste kunst. Het fusen (smelten) van glas en het stoken in de oven is een verrassend proces. Er zijn meerdere technieken in het verwerken ervan en het creativiteitscentrum speelt hierop in. Bestuurslid Marianne Nijzink: ,,Ik denk dat de lezing voor glasliefhebbers erg interessant is om bij te wonen. Kaarten à 8,50 euro zijn verkrijgbaar via de website van de bieb. Het Open Atelier Glas-in-Lood van 'de Brink' organiseert samen met de bibliotheek een expositie." Deze is tot en met 18 november te bezichtigen in de bibliotheek, Frieswijkstraat 99. De expositie laat een brede range aan creatieve mogelijkheden met glas zien.

PROGRAMMA Locatie Havenstraat 7c: op 10 november van 13.00 tot 16.00 uur: workshop Tiffany glashanger. Op 14 november van 13.45 tot 15.30 uur: kijken bij een les glas-in-lood. Op 17 november van 13.00 tot 16.00 uur: workshop glas-in-lood raam (kosten 18 euro/materiaal 15 euro). Op 17 november van 13.00 tot 16.00 uur: extra workshop Tiffany glashanger (kosten 18 euro/materiaal 12 euro). Aanmelden via www.debrink.org.

'Het Atelier' houdt in het kader van de Nationale Kunstweek een bijzondere expositie met actuele fotografie, vaak met een knipoog naar de geschiedenis.

Zes fotografen uit Hoevelaken en Nijkerk, René Bleeker, Johan v.d. Helm, Hans Kerchman, Henk Buitink, Meike Nachenius en Nel Schoon exposeren indrukwekkend, recent werk. Nel Schoon van 'Het Atelier: ,,Er zijn afdrukken van 'urbex-foto's, landschappen en portretten in diverse formaten te koop. Creatieve en spannende foto's."

De expositie is van 10 tot en met 18 november en dagelijks open van 13.00 tot 17.00 uur. De opening wordt verricht door fotograaf Gerrit van de Veen van Optica. 'Het Atelier' is gevestigd op Langestraat 39 in Nijkerk.

Paul Nolens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie