Afbeelding
Harry Koelewijn

Tunnelgedicht in Nijkerk onthuld

3 oktober 2022 om 19:08 Kunst

NIJKERK In Nijkerk is deze maandag het ‘Tunnel gedicht’ onthuld. Het gedicht is bedacht en geschreven door stadsdichter Henriette Hofman en het gedicht is uitgehouwen door kunstenaar Jan Carel Koster. 

De plek en het idee van het tunnelgedicht komt voort uit het feit dat de stadsdichter geregeld deze plek passeert, zowel met de auto als met de fiets. Het fietspad heeft tweerichtingsverkeer en daarop rijden ook heel veel scholieren, dat fascineerde haar.

,,De scholieren fietsen naar school om kennis op te doen en contact met medescholieren en docenten te hebben. Dat is goed voor hun ontwikkeling op veel terreinen. Na school gaan ze terug over het fietspad, dus de andere kant op. Op weg naar hun woonplek en eigen mensen. Ook daar gaat hun ontwikkeling door, op andere vlakken. Zo ontstaan doelen die ze na kunnen en mogen streven,’’ laat de gemeente weten. ,,De volwassenen die de tunneltekst passeren wandelend of fietsend, kunnen en mogen deze natuurlijk ook in zich opnemen, zij kunnen er net zo goed mee vooruit.’’

KLEUR Door de wat grijze en minder opvallende tunnel is er gekozen om hier op deze manier kleur, cultuur en vermaak in de tunnel aanwezig te laten zijn, twee cultuur disciplines, poëzie en beeldhouwen, samengevoegd om het te delen met de inwoners van Nijkerk. Het gedicht zelf heeft een blauwe Glow in the Dark verf gekregen. Blauw, omdat deze tunnel dicht tegen de ‘waterkant’ van Nijkerk aan ligt. En is zo dus ook in het donker te lezen.

Henriette Hofman is sinds juni 2021 de stadsdichter van de gemeente Nijkerk. Vanaf haar veertiende jaar is zij gaan schrijven, wat volgens haar vanzelf ging; haar hand deed wat haar hoofd wilde en met dat schrijven bedoeld zij poëzie. 

Beeldhouwer Jan-Carel Koster, is vanaf zijn zesde jaar ambachtelijk opgeleid door zijn grootvader, een begenadigd schrijnwerker, en op die manier opgeklommen van ‘gezel’ tot ‘meester’. Met deze ‘op hout’ verworven kennis heeft hij vervolgens zijn werkterrein verbreed naar steen als materiaalsoort. Zijn ambachtelijke achtergrond, in combinatie met theoretische scholing en een zoektocht naar de werkmethodieken en techniek van de beroemde beeldhouwers uit de renaissance (Michelangelo!), heeft hem gemaakt tot de beeldend kunstenaar die hij nu is.

KUNSTROUTE De vorige stadsdichter, Bert Jurling, is gestart met een kunst en poëzieroute. ,,Dit Tunnelgedicht is een volgende halte van deze route. De eerste halte van de hand van Henriette. Henriette heeft de opdracht om de route verder uit te breiden, dus de verwachting is wel dat er meer gedichten de komende periode worden onthuld.’’

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie