Afbeelding
Kees van den Heuvel

Kunstwerk ‘Handen Omhoog’ onthuld op begraafplaats Nijkerk

14 april 2022 om 18:16 Kunst

NIJKERK Bij de entree van de begraafplaats van Nijkerk aan de Frieswijkstraat is donderdag het kunstwerk ‘Handen Omhoog’ onthuld. Wethouder Nadya Aboyaakoub verrichtte de onthulling door eerst iedereen een moment van bezinning te gunnen en vervolgens iedereen op te roepen om de handen omhoog te steken. Het kunstwerk is gemaakt door de Nijkerkse kunstenaar Linda Verkaaik en is voorzien van een gedicht van Bert Jurling. 

Het kunstwerk bestaat uit acht armen die omhoog reiken. Het staat voor mensen die met elkaarverbonden zijn, in vreugde en in verdriet. Je kunt er bijvoorbeeld juichende armen in zien. Maar, hetkunstwerk toont ook wanhoop en overgave. Mensen strekken zich in wanhoop uit naar het licht.Mensen geven zich over aan de dood.

Jurling wees aanvankelijk op zijn eigen jeugd, waarbij hij buiten speelde en tijdens het cowbowtje spelen regelmatig riep ‘Handen Omhoog’ of nog stoerder ‘Hands up’.  Nu ziet hij het kunstwerk vooral als een plek van overpeinzing, gesitueerd op een plek dat de grens tussen leven (met de jachtige Frieswijkstraat) en de dood (begraafplaats) symboliseert. 

Ben Roest behoorde ook tot één van de sprekers. Hij is geboren en getogen op de Van Rensselaerstraat (De Peerdenkamp), waarvan het hoveniersbedrijf / kersenplukkerij nu inmiddels toebehoort aan de begraafplaats.

Wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh: ,,Het is een prachtig kunstwerk. Het is vol eigen betekenis. Ik hoop dat het de bezoeker van de begraafplaats troost biedt. Maar, het kunstwerk zal ook zeker de voorbijganger raken. Het is zo weer een nieuwe halte van de Poëzie/kunstroute in de gemeente Nijkerk.”

Het kunstwerk is gefinancierd vanuit een bijdrage van de Rooms Katholieke begraafplaats en een subsidie vanuit het Prins Bernhard Cultuurfonds. Vervolgens is het kunstwerk geschonken aan de gemeente Nijkerk.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie