Helden van de laatste Elfstedentocht: ‘Er zaten scheuren in het ijs waar mijn hele schaats zo in paste’

31 dec, 07:00 Historie
Fekko Boomsma
Het gezin van Fekko Boomsma stond in Hindeloopen langs de route om hem aan te moedigen.
Het gezin van Fekko Boomsma stond in Hindeloopen langs de route om hem aan te moedigen.

NIJKERK De Tocht der Tochten, wordt ‘ie ooit nog verreden? Niemand die het weet. Wél zeker is dat er nog nooit zoveel jaar heeft gezeten tussen twee Elfstedentochten als nu. Op 4 januari 2022 is het namelijk precies 25 jaar geleden dat de monsterschaatstocht van 200 kilometer door Friesland plaatsvond. Diverse inwoners van de gemeente Nijkerk waren erbij en vertellen hun verhaal.

Fekko Boomsma is geboren in Friesland, maar verhuisde op zijn derde naar Nijkerk. Toch bleven de Friese roots trekken: ,,Wat bijna niemand weet is dat het eerste dorpje dat je tijdens het schaatsen van de Elfstedentocht passeert, dat dat Weidum is. Hier ben ik geboren. Het ligt op ongeveer tien kilometer van Leeuwarden af. Ik ben pas op latere leeftijd begonnen met schaatsen en ben nog steeds lid van de SSVN.”

GELUK ,,Toen een vriend van mij in 1985 en 1986 meedeed aan de Elfstedentocht, begon het ook bij mij te kriebelen. De vereniging zat echter vol, ze konden niet zoveel leden bergen die mee konden doen aan de tochten. Maar ik had geluk, want in 1986 is het ledenbestand van de vereniging voor de Elfstedentocht opgescho..