,,Ik kijk vooral met veel plezier terug op de tocht van 1997."
,,Ik kijk vooral met veel plezier terug op de tocht van 1997." Gert Doornhof

Helden van de laatste Elfstedentocht: ‘Heel bijzonder om allebei dezelfde tocht te schaatsen’

Historie

NIJKERK De Tocht der Tochten, wordt ‘ie ooit nog verreden? Niemand die het weet. Wél zeker is dat er nog nooit zoveel jaar heeft gezeten tussen twee Elfstedentochten als nu. Op 4 januari 2022 is het namelijk precies 25 jaar geleden dat de monsterschaatstocht van 200 kilometer door Friesland plaatsvond. Deze vijf inwoners van de gemeente Nijkerk waren erbij en vertellen hun verhaal.

Gert Doornhof uit Nijkerkerveen deed in 1997 samen met zijn toen 18-jarige zoon Hugo Doornhof mee aan de Elfstedentocht. ,,Met drie anderen uit Nijkerkerveen reden we naar Friesland. Ik werkte bij AEGON, dat ook een kantoor in Leeuwarden heeft, en ik heb gewoon rondgevraagd wie er in Leeuwarden woonde en slaapplaatsen had. Op vijf veldbedjes hebben we toen bij de ouders van een collega geslapen.”


Foto: Gert Doornhof.

SAMEN SCHAATSEN ,,We moesten vroeg op, maar ondanks de spanning konden we toch slapen. Mart van de Pol, Teunis van Beek en Aart van den Heuvel waren echt mijn schaatsvrienden. Zodra het vroor, zochten we elkaar weer op om samen te gaan schaatsen. Ik heb in 1985 en 1986 ook meegereden en had daardoor in 1997 een vroeg startnummer. Hugo zou pas om 10.00 uur gaan schaatsen. Natuurlijk kon ik met hem mee schaatsen, maar je schaatst toch in je eigen tempo. Het was wel heel bijzonder om allebei dezelfde tocht te schaatsen.”

,,Ik kijk vooral met veel plezier terug op de tocht van 1997. Omdat ik ervaring had met de tochten van 1985 en 1986 wist ik ongeveer wat mij te wachten stond. In 1985 was dat heel anders. Ik kende de Elfstedentocht van de beelden die ik als 9-jarig jongetje zag in 1963. Ik hield wel enorm van schaatsen, we gingen regelmatig in de winter een week naar Friesland toe om in Heerenveen te kunnen schaatsen.” 


Foto: Gert Doornhof.

ENERGIE Doornhof ziet veel verschillen tussen de tochten. In 1985 startte hij als nieuwkomer laat en kwam hij pas om 23.30 uur binnen in het donker. In 1997 mocht hij om 7.30 uur al weg en was hij om 19.15 uur binnen, waardoor hij het grootste deel van de tocht in het licht kon rijden. ,,Elke binnenkomst van een dorp of stad gaf veel energie. Mijn vrouw Truus stond met andere supporters langs de kant van de weg ons aan te moedigen.” 

,,In 1997 hebben we een prestatie geleverd die eigenlijk te hoog gegrepen is als je hobbyschaatser bent. De meeste wedstrijdrijders knalden om 7.00 uur al weg uit de start. Je moet fysiek echt sterk zijn, en kunnen schaatsen om de Elfstedentocht te kunnen voltooien. En je moet kunnen afzien. De laatste Elfstedentocht wordt gezien als één van de vijf zwaarste tochten. Van de ongeveer 16.000 schaatsers zijn er zo’n 11.000 gefinisht.”

Meer verhalen van Nijkerkers die bij de Elfstedentocht in 1997 waren, lees je op www.stadnijkerk.nl. Zoals het verhaal van Han van Nieuwenhuizen: ,,Toen ik bevestiging van deelname kreeg, heb ik nog snel zemen lappen in mijn broek genaaid.” 

Door Maranke Pater

advertentie