Afbeelding
Museum Nijkerk

Nijkerk in oude foto’s: zwemmen in Nijkerk

4 december 2021 om 14:00 Historie Nijkerk in oude foto's

NIJKERK In december 1932 besloot de gemeenteraad terrein in gebruik te geven aan de exploitanten de heren A. Jacobse, voor het tot stand brengen van een bad- en zweminrichting aan het IJsselmeer en de buitenhaven. Er zou en plankier aangebracht worden van 15x6 meter. De huur bedroeg 25,00 gulden. 

Punten van discussie waren de toegangsprijs: 5 cent entree en als je wilde zwemmen koste dat 25 cent. Voor grote gezinnen en armlastigen vond men dat te duur. Tweede punt was de zondagopenstelling. De exploitant werd bevolen zondags gesloten te zijn. Het grootste deel van de raad vond dat men dat niet van de exploitant kon eisen, omdat de gemeente het niet-zwemmen op zondag voorheen ook niet kon handhaven. Veel Nijkerkers hebben hier leren zwemmen aan de ‘hengel’. 

In 1961 sloot het bad aan zee in verband met de slechte kwaliteit van het zwemwater. In 1964 kregen we de zuiveringsinstallatie aan de Arkervaart. Daarvoor werd het riool van Nijkerk op de vaart geloosd. In 1967 werd Bad Bloemendal geopend.


In de krant verschenen op 31 juli 2019.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie