PREMIUM ARTIKEL
Lokale journalistiek uit Nijkerk

Theo Slijkerman onderzocht de overstroming in 1916: ‘Het Plein stond 60 centimeter onder water’

Historie
Foto: Archief
18 jun 2021, 07:00
Twee mannen in een gierbak. Ze varen weg van de fotograaf, die op de Westkadijk bij de toegang naar het weiland staat. Het zijn Frits Lozeman en zijn
broer, waarschijnlijk Toon. Ze wonen op de
boerderij Klein Watergoor (nu de locatie van
sporthal Watergoor). Op de achtergrond de
Watergoorweg met rechts het hoge koetshuis van
voormalig huis Groot Watergoor.
Twee mannen in een gierbak. Ze varen weg van de fotograaf, die op de Westkadijk bij de toegang naar het weiland staat. Het zijn Frits Lozeman en zijn broer, waarschijnlijk Toon. Ze wonen op de boerderij Klein Watergoor (nu de locatie van sporthal Watergoor). Op de achtergrond de Watergoorweg met rechts het hoge koetshuis van voormalig huis Groot Watergoor.
NIJKERK

Museum Nijkerk heeft een bijzondere uitgave uitgegeven over de gevolgen van de stormvloed in Nijkerk van 13 op 14 januari 1916. Vrijwilliger Theo Slijkerman heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de overstroming waarbij het buitengebied Arkemheen en de gehele stad Nijkerk, behoudens een klein deel van het centrum, overstroomd werd door het water van de Zuiderzee. Gelijktijdig met de uitgave van de special op dinsdag 15 juni werd bij de plek van de dijkdoorbraken een informatiebord onthuld. 

In 2015 werd het gebouw van Museum Nijkerk aan de Venestraat 16 opgeleverd. Aan het einde van dat jaar kwam Theo Slijkerman erachter dat het in 2016 honderd jaar geleden zou zijn dat de overstroming plaatsvond. ,,Landelijk zou hier aandacht voor komen en ik heb in overleg met het bestuur besloten..

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie