Afbeelding
Harry Koelewijn

Langestraat afgezet voor een stukje nostalgie

23 januari 2020 om 15:50 Historie

NIJKERK Er werd woensdag met groot materiaal gewerkt aan de Breede Beek op de kruising Langestraat met de Catharinastraat. De Beek werd leeggezogen om de kademuur te kunnen renoveren en het mooie hekwerk weer terug te zetten. Tijdens het opzuigen van vuil, stenen en grind kwam een deksel van een waterput bloot te liggen.
De oorsprong van de Breede Beek ligt op Slichtenhorst, aan de zuidkant van de es van Schavenou.

Nijkerk kent op haar grondgebied een aantal beken, waarvan de drie belangrijkste de Breede Beek, de Rubberbeek en de Appelsche Beek zijn. Daarnaast is er nog het 'Kanaaltje vanuit Zwartebroek. De Breede Beek was ooit de levensader van Nijkerk en bracht de veste tot bloei. Op 27 maart 1413 kreeg Nijkerk stadsrechten van de Hertog van Gelre. De Breede beek heeft een zeer lang en ingewikkelde geschiedenis.

AARDAPPELS WASSEN De Beek voorzag de veste van grachtwater, bluswater, waswater, water voor tuinen en de vele stadsboerderijen, om het vee te drenken, maar vooral voor tabaksteelt, die tot de intensieve tuinbouw behoorde waarvoor veel water nodig was. Voor sommige mensen was het eveneens drinkwater. De geschilde aardappelen werden schoongewassen in de beek, evenals de groente. De slager schrobde de varkenshuid daarmee schoon en de kledingververij spoelde na het verfbad de kleding in dezelfde beek. Door in de veste het water op te stuwen, kon er zelfs van de waterkracht gebruik worden gemaakt door een watermolen.

Vanaf Nijkerk ging het water van de Breede Beek naar de Zuiderzee. In 1648 werd de Beek vanaf de veste tot de zee verbreed voor scheepvaart. Tussen 1703 en 1716 werd nog een keer verbreed en verdiept, nu tot een heus scheepvaartkanaal, de Arkervaart. Deze werd ook wel de Akkergrift of de Arkergraft genoemd. De handel kon door de vleugels uitslaan en Nijkerk werd opgestuwd in de vaart der volkeren. Dit verklaart waarom deze beek zo belangrijk voor Nijkerk was.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie