Afbeelding
Frank Nettinga

Nijkerkse evenementen afgebeeld op nieuwe jaarkalender 2022

Evenementen

NIJKERK In de afgelopen twee jaar werden door de coronapandemie vrijwel alle evenementen in onze gemeente afgelast. Een enorme teleurstelling voor veel inwoners. Reden voor vormgever en fotograaf Arjen Gerritsma om ‘evenementen’ als thema te kiezen voor zijn nieuwe jaarkalender 2022.

Gerritsma is normaliter bij vrijwel alle evenementen aanwezig om ze vast te leggen op de gevoelige plaat. Hij beschikt dan ook over een enorm fotoarchief. Bij hem ontstond het idee om een kalender met foto’s van evenementen te maken. De Slipjacht in Nijkerk en Hoevelaken, Boerenmaandag, Smaakfestival en de Nijkerkse Sleepbootdagen zijn op de kalender te zien. 

NIJKERK 600 Ook foto’s van evenementen die niet meer bestaan, zoals Indoor Trekkertrek, Dansspektakel, Ringsteken en Festival der Volken zijn op de kalender afgebeeld. ,,Het Festival der Volken was écht iets bijzonders”, zegt Gerritsma. Daarnaast zijn er veel foto’s te zien van het 600-jarig bestaan van Nijkerk, dat in 2013 gevierd werd met een scala aan activiteiten. Twee bijzondere gebeurtenissen ontbreken ook niet: schaatsen op het randmeer en Zomer in Gelderland, dat in 2019 door Appel – Driedorp werd gewonnen. De foto’s van de evenementen zijn een feest van herkenning, veel inwoners zullen mogelijk zichzelf of bekenden tegenkomen.


Foto: Arjen Gerritsma

Voor het fotograferen van paarden heeft Gerritsma een zwak. Hij is dan ook helemaal in zijn element dat het Menindoor Nijkerk dit jaar doorgang vindt en hij dit evenement weer vast kan leggen. ,,Er is veel vakmanschap aanwezig. Ik heb respect voor de manier waarop er met de dieren wordt omgegaan. Je kunt zien dat de dieren er plezier aan beleven. Het is prachtig om te zien.”

UITDAGINGEN Gerritsma houdt van uitdagingen in zijn werk. ,,Concerten met bijzonder gekleurd licht zonder flits fotograferen om de kleur en de sfeer vast te houden is een uitdaging. Om bij voetbalwedstrijden de snelheid vast te leggen, daar heb je maar een fractie van een seconde de tijd voor. Ik vind het een uitdaging om dat gedaan te krijgen.”


Foto: Arjen Gerritsma

COMPLIMENT ,,Ik maak een beeldverslag van een evenement. Mensen reageren erop dat ze bij het bekijken ervan het gebeuren herbeleven. Dat vind ik een groot compliment. Om een verhaal in beeld te vertellen zit meer vast dan een heleboel foto’s maken. Je moet contact maken met mensen. Het geeft mij ook een oppepper als mensen er plezier aan beleven als ik foto’s maak. Ik vind het leuk om met mensen om te gaan. En als je het leuk vindt, is het makkelijk om mooie foto’s te maken”, besluit Gerritsma.

De inmiddels zevende jaarkalender is uitgevoerd op A3-formaat en kost 16,95 euro. Voor bedrijven is het mogelijk om hun relaties een kalender cadeau te doen. Bij afname vanaf vijfentwintig stuks kan er een bedrijfslogo op de kalender geplaatst worden. De kalender is te koop bij Graphic Sound en via e-mail te bestellen. In de gemeente Nijkerk worden de kalenders kosteloos op route thuisbezorgd, daarbuiten worden bezorgkosten gerekend. De kalender is te bekijken op: www.nijkerkreclame.nl. Meer informatie is te verkrijgen via e-mail: info@graphicsound.nl.

Door Belinda van der Horst

advertentie