Afbeelding
Aalt Guliker

Grote Kerk en toren openen hun deuren

10 september 2019 om 20:14 Evenementen

NIJKERK De Grote Kerk in Nijkerk is aanstaande zaterdag open voor publiek in het kader van Open Monumentendag. Bezoekers kunnen de kerk bekijken, de toren beklimmen, het orgel bezichtigen én bespelen en er zijn rondleidingen op de gewelven van de kerk. Het landelijke Open Monumentendag-thema is 'Plekken van plezier'.

ONTDEKKEN ,,Je kunt zo'n beetje elk hoekje van de kerk en de toren ontdekken", zegt Matthias van Bloemendaal. Hij is één van de gastheren op het orgel. Op Open Monumentendag komen bezoekers inderdaad op plekken die niet altijd vrij toegankelijk zijn. Zo stelt de Nijkerkse Klokkenspelvereniging de toren open, waarbij iedereen kijkje kan nemen in de speelkamer van de beiaardiers en er zijn rondleidingen op de kerkzolders. Er liggen sinds de restauratie van het kerkdak namelijk veilige looppaden op de gewelven. ,,Onderweg naar boven kom je langs het mysterieuze 'Nonnenluikje', dat in de kerkmuur zit. Waarschijnlijk gebruikte men dit luikje om de olie in de altijd brandende Godslamp bij te vullen, toen de kerk nog Rooms-katholiek was", weet Van Bloemendaal. 

MOOISTE TOREN Voor wie geen hoogtevrees heeft is een beklimming van de toren van Nijkerk een mooie activiteit op Open Monumentendag. ,,Boven wacht u een prachtig uitzicht over Nijkerk en de omgeving. Bij helder weer is zelfs de Domtoren van Utrecht te zien", weet Colinda ten Have van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging. ,,Ook kunnen bezoekers een uniek kijkje nemen in de speelkamer van stadsbeiaardiers Boudewijn Zwart en Wim Ruitenbeek, die wekelijks op maandag en vrijdag de klokken van het carillon bespelen. Nijkerk heeft niet alleen de mooiste toren van Nederland, maar herbergt ook één van de mooiste carillons ter wereld. Het instrument stamt uit 1777 en is in de loop der tijd uitgebreid tot maar liefst 51 bronzen klokken.''

MUZIEK Gedurende de dag zitten Lydia Zwart en Ed Kiel achter het beiaardklavier in de toren om uitleg te geven over het instrument en om een demonstratie carillonspel te geven. ,,Misschien mag u zelfs proberen om samen een liedje ten gehore te brengen", vertelt Ten Have. Ook op het orgel in de kerk kan iedereen plaatsnemen op de orgelbank om de toetsen te beroeren. ,,Het is op deze zaterdag ook Nationale Orgeldag. Het orgel van Nijkerk uit 1756 is één van de mooiste orgels van Nederland en het is een belevenis om het te bespelen", beweert Van Bloemendaal. ,,Voor kinderen is het hartstikke leuk om alle klanken van het orgel te ontdekken en om even alle registers open te trekken", zegt hij.

TENTOONSTELLING De orgelcommissie van de Grote Kerk heeft voor deze dag een tentoonstelling opgezet over het orgel. ,,We vinden het leuk om aan te sluiten bij de expositie 'Muziek uit Nijkerk' die op dit moment in Museum Nijkerk te zien is." Naast beeldmateriaal uit het archief zijn ook oude klavieren te zien waarop het orgel tientallen jaren werd bespeeld.

Kerk en toren zijn geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Om 15.00 uur is er in de kerk een concert door vijf organisten en fluitiste Eline Masereeuw. Het programma hiervan staat op www.orgelnijkerk.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie