Vanaf 10 augustus tot en met 7 september kan iedereen op zaterdagmiddag van 13.30 uur tot 15.00 uur de kerk van binnen bekijken.
Vanaf 10 augustus tot en met 7 september kan iedereen op zaterdagmiddag van 13.30 uur tot 15.00 uur de kerk van binnen bekijken. Matthias van Bloemendaal

Grote Kerk open voor bezoekers

2 augustus 2019 om 07:18 Evenementen

NIJKERK De Grote Kerk in het centrum van Nijkerk is de komende tijd op zaterdagmiddag geopend voor publiek. Vanaf 10 augustus tot en met 7 september kan iedereen op zaterdagmiddag van 13.30 uur tot 15.00 uur de kerk van binnen bekijken en de geschiedenis van het eeuwenoude kerkgebouw ontdekken. Op zaterdag 14 september (Open Monumentendag) kan dit bovendien van 10.00 tot 16.00 uur.

,,De Grote Kerk is een gebouw dat vol zit met historie. Al eeuwenlang kwamen en komen hier mensen samen om het geloof te beleven", vertelt Aalt Morren. Hij is één van de gastheren en gastvrouwen die de bezoekers ontvangen tijdens de openstelling van de kerk. ,,De kerk is ook sterk verbonden met de geschiedenis van Nijkerk", vult Matthias van Bloemendaal aan. ,,In het interieur zie je bijvoorbeeld een grote grafzerk van de familie Van Renselaer. Deze zerk liet Kiliaen van Renselaar plaatsen als herinnering aan zijn vader Hendrick en oom Johan. Kiliaen zelf staat bekend als één van de stichters van New York."

BLIKVANGERS Andere blikvangers in het lichte en sobere kerkinterieur zijn het grote orgel uit 1756 en de preekstoel uit 1789. "In het houtsnijwerk op de preekstoel zitten versieringen in de vorm van tabaksbladeren. Dit herinnert aan de tijd dat Nijkerk veel geld verdiende met de tabaksteelt", vertellen de gastheren.

,,Ook zijn er in het interieur elementen te zien uit de Rooms-katholieke tijd. De Grote Kerk werd in 1594 definitief protestants, maar niet álle beelden zijn verdwenen." In de gewelven van het koor zijn inderdaad nog de beeltenissen van de vier evangelisten te zien: Matthëus als engel, Markus als leeuw, Lucas als stier en Johannes als adelaar.

GOED GESPREK ,,Zo is er verrassend veel te ontdekken", merkt Matthias van Bloemendaal op. ,,Soms zie je bezoekers een keer om de hoek van de deur kijken en snel weer vertrekken. De pracht en praal van een Rooms-katholieke kerk ontbreekt hier, maar de Grote Kerk is juist heel stijlvol in zijn eenvoud en soberheid, vind ik." De gastheren en gastvrouwen kunnen dan ook van alles vertellen, waardoor een bezoek aan de kerk echt de moeite waard wordt. In de kerk is nog veel meer te vinden dan herinneringen aan het verleden. ,,Je kunt er terecht voor een moment van rust en bezinning of voor een goed gesprek. We vertellen graag welke boodschap er elke zondag klinkt", vertelt Aalt Morren.

,,Elke zondag komen er honderden mensen naar de Grote Kerk om samen te zingen, bidden, de Bijbel te lezen en naar de verkondiging van de dominee te luisteren."

In de afgelopen jaren bezochten allerlei soorten mensen de open middagen in de Grote Kerk. ,,Je spreekt toeristen, Nijkerkers die eigenlijk nog nooit in de Grote Kerk zijn geweest en ook mensen die er vroeger kwamen en later vertrokken uit Nijkerk of zich aansloten bij een andere kerkelijke gemeente", weten de gastheren. ,,Zo is het verhaal van elke bezoeker weer anders en dat maakt het zo leuk om de kerk open te stellen. De Grote Kerk is qua gebouw toch beetje dé kerk van Nijkerk, waar we iedereen heel graag welkom heten."

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie