Afbeelding
Harry Koelewijn

Nijkerk viert Boerenmaandag: volg al het nieuws via onze liveblog

15 april 2024 om 07:25 Evenementen Boerenmaandag Nijkerk 2024

NIJKERK Nijkerk vierde maandag 15 april de 41e editie van Boerenmaandag. De hele dag waren er allerlei activiteiten in het centrum. De redactie van de Stad Nijkerk was erbij en deed de hele dag live verslag in een liveblog. 

Op het Plein, het Molenplein en op andere locaties in Nijkerk werd maandag Boerenmaandag gevierd. Via deze liveblog is terug te lezen hoe de dag verliep. 

  • 15 apr, 16:00

    Liveblog afgesloten

    Ondanks de regen zorgt de Nijkerkse rockband Ritn Ditn ervoor dat het publiek in de feeststemming komt voor de rest van de middag en avond. Na het optreden neemt de horeca het over van de Boerenmaandag-organisatie. De liveblog wordt nu afgesloten. Er wordt vanavond nog wel wat regen verwacht, maar hopelijk zal het de Nijkerkse feestgangers er niet van weerhouden om naar het Plein te komen. 

    Bart van Veldhuisen, voorzitter van Stichting Boerenmaandag Nijkerk kijkt terug op een geslaagde dag: ,,Ondanks de regen zijn onze activiteiten bijna allemaal doorgegaan. We kijken terug op een hele geslaagde Boerenmaandag.” 

    Alle foto’s van vandaag zijn hier terug te vinden

  • 15 apr, 15:05

    Schuilen voor de regen

    Hoe mooi Boerenmaandag ook begon, vanmiddag gooit het regenachtige weer roet in het eten. Toch zit de sfeer er goed in. Onder afdakjes en in de Nijkerkse cafés wordt gescholen voor de regen en wordt samen een biertje gedronken. Om 16.00 uur geeft de Nijkerkse band Ritn Ditn nog een optreden op het Plein. Volgens de weersvoorspellingen moet het later op de middag weer wat droger worden in Nijkerk. 


    Schuilen voor de regen bij café Xero. Foto: Stad Nijkerk.

  • 15 apr, 14:36

    Foto-impressie Boerenmaandag 2024

    Fotograaf Arjen Gerritsma maakte een foto-impressie van Boerenmaandag 2024.

  • 15 apr, 13:30

    Regen gooit roet in het eten

    De regen is een grote spelbreker. De werklieden van de Oude Ambachtenkraam pakken hun biezen. Toch komen er nog steeds bezoekers naar de boerenmarkt en de braderie. 


    Het regent te hard voor de ambachtslieden. Foto: Stad Nijkerk/Maranke Pater.


    Het regent, maar later wordt het wel weer droog volgens buienradar. Foto: Stad Nijkerk/Maranke Pater.

  • 15 apr, 13:15

    Kinderen maken kennis met het boerenleven

    Leerlingen van vier verschillende basisscholen en kindcentra maakten vanmorgen kennis met het boerenleven. Normaal gesproken zitten de leerlingen op school en is er geen kans om Boerenmaandag te bezoeken. Dat kon anders, vond het Boerenmaandagcomité. Nienke Kolkman, adjunct-directeur van Kindcentrum de Koningslinde, was vanmorgen als eerste school aan de beurt met 238 kinderen. 

    Kolkman: ,,Het was een hele organisatie en we zijn heel blij dat zoveel ouders bereid waren om mee te gaan met een groepje. De bovenbouw kreeg diverse quizvragen en liep door het centrum en over de boerenmarkt. Voor groep 1 tot en met 6 was er een spelletjescircuit op het Molenplein. Wij hebben dit jaar voor het eerst ook de peuters meegenomen van de kinderopvang. Het doel van het Boerenmaandagcomité was om Boerenmaandag ook in het onderwijs te krijgen en aan de kinderen uitleg te geven over het boerenleven. Dat Boerenmaandag meer is dan een feestje en een biertje. In de dagen voorafgaand aan Boerenmaandag is boer Erwin op school geweest met een tractor. Ook is er een kleurplatenwedstrijd uitgezet en kregen de kinderen wat lekkers.” 


    Foto: Stad Nijkerk/Maranke Pater.

  • 15 apr, 13:00

    Win een nieuwe zonnebril van Optiek Verkerk

    De redactie van de Stad Nijkerk is vandaag op het Plein aanwezig om live verslag te doen, maar ook met een leuke winactie. Wie zichzelf op de voorpagina van de Stad Nijkerk zet, maakt namelijk kans op een zonnebril van Optiek Verkerk ter waarde van 200 euro! 

    Het werkt als volgt:

    - Kom op Boerenmaandag naar de stand van de Stad Nijkerk.
    - Zet een gekke bril op en ga op de foto met de voorpagina van de⅕ Stad Nijkerk.
    - Volg ons via ons WhatsApp-kanaal, want daar maken we de winnaar van de zonnebril bekend! 

  • 15 apr, 12:45

    Crowdfunding voor Walter en Nick

    Op de braderie staan ook Walter en zijn zoon Nick uit Nijkerk. Vader en zoon hebben allebei de ziekte MS. Op de braderie vragen ze vandaag aandacht voor een crowdfundingsactie voor een speciale behandeling tegen MS die alleen in Mexico wordt aangeboden. Voor de behandeling is flink wat geld nodig. 


    Nick en vader Walter vragen aandacht voor hun crowdfunding. Foto: Stad Nijkerk/Maranke Pater..

  • 15 apr, 12:30

    Boerenmaandag verkoopt hoodies en t-shirts

    Nieuw dit jaar is speciaal ontworpen Boerenmaandag merchandise. Op boerenmaandagshop.nl verkoopt de organisatie hoodies, t-shirts en vlaggen met een speciaal hiervoor ontworpen logo erop. De kleding is vandaag ook op de markt te koop. 

  • 15 apr, 12:15

    Schapen scheren

    Vrijwel iedere bezoeker van Boerenmaandag heeft hem ooit gezien of gehoord. Het enthousiasme, de passie en de liefde voor het vak spatten er vanaf. Schapenscheerder Piet van Bethlehem, met broer Arie aan zijn zijde, is een icoon van de Boerenmaandag. Piet en zijn broer geven het publiek diverse demonstraties. Wie dat wil, mag een plukje schapenvacht mee naar huis nemen. 


    Arie van Betlehem. Foto: Stad Nijkerk.

  • 15 apr, 12:00

    Toren beklimmen

    Tot 14.00 uur is de toren van de Grote Kerk geopend voor beklimmingen. Ook de kerk kan bezichtigd worden. 

  • 15 apr, 11:45

    Fokvee-keuring

    Koeien en vaarzen worden gekeurd door de keurmeester. Wie gaat er met de prijs voor ‘mooiste koe of vaars’ vandoor? 

    Aart van Dronkelaar is vandaag verantwoordelijk voor de koeien op Boerenmaandag. De dieren komen bij twaalf verschillende boerenbedrijven uit Nijkerk en omgeving vandaan. Dronkelaar: ,,We hebben geen veeteeltstudieclub meer, maar het comité van Boerenmaandag wilde wel graag koeien hebben. Wij hebben toegezegd dat we altijd koeien leveren.” 

    Bij de prijsuitreiking probeert Dronkelaar bij elke koe een verhaal te houden. Het zijn vaarzen die één keer gekalfd hebben en koeien die al meerdere kalfjes hebben gekregen. Dronkelaar: ,,Het is mooi dat er ieder jaar nog een veekeuring is. De jury selecteert op het exterieur van de koe, de mooie uiers en de uitstraling.” 



    De koeienkeuring is er als vanouds weer bij. Foto: Stad Nijkerk/Maranke Pater.


    Jong en oud geniet. Foto: Stad Nijkerk/Maranke Pater.


     Aart van Dronkelaar. Foto: Stad Nijkerk/Maranke Pater.

  • 15 apr, 11:17

    Optreden door de Puttense Boerendansers

    De Puttense Boerendansers zorgen voor spektakel op het Plein en laten het publiek oude tijden herleven. De Puttense Boerendansers is een Folkloredans groep uit Putten. De dansers zijn gekleed in de dagelijkse boerendracht – het zogenaamde opknappersgoed- van rond 1900.


    De Puttense Boerendansers. Foto: Stad Nijkerk/Maranke Pater.

  • 15 apr, 11:08

    Kinderactiviteiten op het Molenplein

    Het Molenplein is omgetoverd tot kinderplein. Voor zo’n 1200 leerlingen van vier Nijkerkse basisscholen, de Rehobothschool, Het Baken, de Koningslinde en Kindcentrum Holk, is een speciaal programma samengesteld: 

    - Optreden Johhny Glitter (10:00, 11:00 & 12:00 uur)
    - Roel’s Beestenboel Mobiele kinderboerderij
    - Parcours met traptrekkertjes (vanaf 3 jaar)
    - Oudhollandse spellen
    - Kleurplaten kleuren
    - Koe melken
    - Imker/ Midwinterhoornblazer
    - Koffie/Thee met lekkernij bij Postkamer
    - Arla proeverij zuivel producten
    - Holland Jersey proeverij zuivel producten


    Kinderactiviteiten op het Molenplein. Foto: Stad Nijkerk/Maranke Pater.


    Kinderen genieten van de activiteiten. Foto: Stad Nijkerk/Maranke Pater.

  • 15 apr, 10:33

    Laatste Boerenmaandag voor burgemeester Gerard Renkema

    Het wordt vandaag de laatste Boerenmaandag voor burgemeester Gerard Renkema. Sinds 2007 is hij als burgemeester jaarlijks aanwezig, behalve toen het feest vanwege corona niet door ging. ,,Ik heb Boerenmaandag nooit overgeslagen, dat kan niet, het hoort erbij. Het is ook leuk om erbij te zijn.” 

    ,,Boerenmaandag is een feest waarbij heleboel traditie nog naar boven komt. De verbondenheid met de agrarische sector is groot. Nijkerkers hebben nog steeds een band met Boerenmaandag omdat er veel agrariërs wonen en er zijn veel veehouderijen en diergerelateerde bedrijven. Er zijn veel mensen die onderschatten hoe aanwezig de agrarische sector hier nog is. Agrariërs willen graag weten waar ze aan toe zijn als het gaat om stikstofuitstoot en daarom zijn we veel als gemeente met hen in gesprek. We hebben echter maar beperkte invloedmogelijkheden naar het Rijk toe, maar als het kan steken we een helpende hand toe, zeker als het om het perspectief van het buitengebied gaat. Er is veel werkgelegenheid gemoeid met de agrarische sector. We moeten samen nadenken hoe we dit een vaste vorm geven voor de toekomst. Maar vandaag is het een feestje, zeker als het weer niet roet in het eten gooit. Het is nu al wat grijs. Vanavond vindt er een ontmoetingsfeest plaats, wat niet georganiseerd is door het Boerenmaandagcomité maar door de horeca.” 

    ,,Ik ben me er nog niet echt van bewust dat het mijn laatste Boerenmaandag is als burgemeester, mensen zeggen het wel steeds tegen me. Maar Boerenmaandag is voor mij een automatisme, dat hoort bij mijn vak. Ik doe ook altijd een rode stropdas om. Vooral mijn eerste Boerenmaandag was heel bijzonder, omdat ik die mocht openen. Volgend jaar ben ik zeker toeschouwer.” 


    Burgemeester Gerard Renkema. Foto: Stad Nijkerk/Maranke Pater.

  • 15 apr, 10:00

    Boerenmaandag is van start gegaan

    Wouter Schipper van Schipper Mechanisatie heeft Boerenmaandag 2024 officieel geopend. Zijn bedrijf is al veertig jaar een vertrouwd gezicht op Boerenmaandag. Het dweilorkest van het NSFC, Concordia en Hoantje de Veurste zorgden voor de muzikale omlijsting van de opening. 


    Boerenmaandag ging officieel van start na de speech van Wouter Schipper. Foto: Stad Nijkerk/Maranke Pater.

    Ook de braderie is begonnen, door het centrum staan diverse kraampjes waar van alles te koop wordt aangeboden. Op de Boerenmarkt op het Molenplein zijn streekproducten te koop. Op het Plein worden oude ambachten uitgeoefend, zoals vlegeldorsen, smachten, manden/korven vlechten, zicht haren, wol spinnen en breien. 

  • 15 apr, 09:22

    Boerenmaandagontbijt

    Voor vrijwilligers en andere betrokkenen is de 41e editie van Boerenmaandag op maandag 15 april al vroeg begonnen. Stichting Boerenmaandag trakteert hen op een uitgebreid ontbijt in het stadhuis van Nijkerk.

  • 15 apr, 09:15

    Boerenmaandaghuwelijk

     Boerenmaandag begon voor Cyrina Kanters en Arjan van de Bunt met hun trouwerij. Op de hobbytractor van Arjan was het stel naar het stadhuis gereden. Cyrina: ,,We komen allebei niet van de boerderij, maar Arjan is wel hobbyboer. We zijn bezig met de koop van een huis en vonden het handig om getrouwd te zijn. Het is wel heel erg leuk dat we toevallig op Boerenmaandag trouwen”, vertelt ze. Ze zijn van plan om straks als pasgetrouwd stel over de markt heen te lopen en zaterdag wordt er nog een uitgebreider feest gevierd met familie.


    Het bruidspaar Arjan en Cyrina. Foto: Stad Nijkerk/Maranke Pater.

  • 15 apr, 08:32

    Ritn Ditn zingt over Boerenmaandag

    De Nijkerkse rockband Ritn Ditn heeft een nummer uitgebracht over het typisch Nijkerkse feest, met de titel Boerenmoandag. Het nummer is hier te beluisteren op Spotify.

  • 15 apr, 08:07

    Boerenmaandag op Goedemorgen Nederland

    Maandagochtend doet een camerateam van Goedemorgen Nederland live verslag in Nijkerk van Boerenmaandag. Tussen 7.00 en 10.00 uur op NPO 1: https://npo.nl/start/live.

  • 15 apr, 07:25

    Boerenmaandag heeft burgemeester positief verrast

    Gerard Renkema begint aan zijn laatste maanden als burgemeester van de gemeente Nijkerk. In november neemt hij afscheid. Hij blikt terug op zijn allereerste Boerenmaandag. Na zijn benoeming in Nijkerk viel de burgemeester ‘met zijn neus in de boter’. ,,Ik ben op 1 april 2007 begonnen. Mijn eerste grote activiteit was de Boerenmaandag. Ik mocht die editie openen. Ik had me vooraf wel in het evenement verdiept en had er verhalen over gehoord. Maar toch was ik na die eerste keer oprecht verbaasd. Het was nog veel groter dan ik dacht. Ik had niet gedacht dat de verbondenheid met de agrarische sector zo groot zou zijn.”

  • 15 apr, 07:20

    Boerenmaandag-krant

    Bij de Stad Nijkerk verscheen vorige week de Boerenmaandag-krant, vol nieuws en interviews over Boerenmaandag. Heb je de Boerenmaandag-krant gemist? Je kunt hem hier lezen. 

  • 15 apr, 07:15

    Win een nieuwe zonnebril van Optiek Verkerk

    De redactie van de Stad Nijkerk is vandaag op het Plein aanwezig om live verslag te doen, maar ook met een leuke winactie. Wie zichzelf op de voorpagina van de Stad Nijkerk zet, maakt namelijk kans op een zonnebril van Optiek Verkerk ter waarde van 200 euro! 

    Het werkt als volgt:

    - Kom maandag 15 april naar de stand van de Stad Nijkerk.
    - Zet een gekke bril op en ga op de foto met de voorpagina van de Stad Nijkerk.
    - Volg ons via ons WhatsApp-kanaal, want daar maken we de winnaar van de zonnebril bekend! 

  • 15 apr, 07:10

    De Kruyf Mechanisatie al 40 jaar op Boerenmaandag

    Na veertig jaar zijn ze niet meer weg te denken. De machines en de mensen van De Kruyf Mechanisatie behoren tot de pijlers van Boerenmaandag. Trouwe deelnemers aan de show op het Plein. ,,Na de markt brengen we de spullen terug naar huis. Dan draaien we direct weer om en gaan terug naar het Plein. Daar drinken we dan gezellig een biertje. Ook dat is voor ons Boerenmaandag.”

  • 15 apr, 07:00

    Dit is het programma van Boerenmaandag

    Op het Plein, het Molenplein en op andere plekken in Nijkerk vinden vandaag allerlei activiteiten plaats. Zoals schapen scheren, een veekeuring en tractor-oldtimers op het Plein en heel veel kinderactiviteiten op het Molenplein. In het centrum is een braderie en worden oude ambachten gedemonstreerd. Check hieronder het volledige programma: 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Schuilen voor de regen bij café Xero.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie