De broertjes Teju en Ariba (beiden drie jaar), afkomstig uit het Duitse Zoo Duisburg, zijn de enige brilberen die in Nederland te zien zijn.
De broertjes Teju en Ariba (beiden drie jaar), afkomstig uit het Duitse Zoo Duisburg, zijn de enige brilberen die in Nederland te zien zijn. Dierenpark Amersfoort

Enige Nederlandse brilberen aangekomen in DierenPark Amersfoort

29 juni 2021 om 13:07 Dieren

AMERSFOORT Bezoekers klimmen sinds dinsdag samen met de brilberen in DierenPark Amersfoort. De broertjes Teju en Ariba (beiden drie jaar), afkomstig uit het Duitse Zoo Duisburg, zijn de enige brilberen die in Nederland te zien zijn. 

Erg wennen hoeven de nieuwste bewoners van het park niet: nieuwsgierig onderzoeken de dieren elk hoekje van het verblijf. Er wordt al flink geklommen in de hoge boomstammen. Voor oud-dierenparkmanager Marjo Hoedemaker betekent de komst van de brilbeerbroertjes na ruim zestig jaar nieuwe buren. ,,Ik woon pal naast het berenverblijf en kan door mijn slaapkamerraam regelmatig zwaaien naar een brilbeer die luiert in een boomtop.”

Hoedemaker was jarenlang werkzaam voor het dierenpark. Na zijn pensioen bleef hij aan als adviseur en in het park wonen. ,,Decennia had ik aan de bruine beren goede buren. Toen begin dit jaar de laatste beer, Kokkie, overleed, voelde het toch eenzaam; zo’n leegstaand verblijf naast mijn huis. Die kille stilte is nu voorbij met deze belhamels. En daar ben ik maar wat blij mee”, vertelt Hoedemaker. De berenrots naast het huis van de dierenparksenior is vernieuwd en staat nu volledig in het teken van het oorspronkelijk leefgebied van de brilberen: de bossen van het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte. Daar gaat het niet goed gaat met deze berensoort.

,,Hun oorspronkelijk leefgebied wordt bedreigd door bomenkap die plaatsvindt voor bijvoorbeeld houtproductie en landbouw. Rampzalig voor de brilbeer die voor een groot deel in de bomen leeft. Zo haalt de beer er zijn voedsel vandaan en slaapt het dier in een zelfgemaakt nest.”

Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund zet zich in voor het beschermde natuurgebied Chaparri in Peru.

DierenPark Amersfoort Wildlife Fund zet zich in voor het beschermde natuurgebied Chaparri in Peru.
Er wordt al flink geklommen in de hoge boomstammen.
Marjo Hoedemaker is blij met zijn nieuwe buren.
Bezoekers kunnen samen klimmen met de nieuwe beren.
'Hun oorspronkelijk leefgebied wordt bedreigd door bomenkap die plaatsvindt voor bijvoorbeeld houtproductie en landbouw.'
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie