Afbeelding
Pixabay

Winkels mogelijk volgende week open voor afhalen bestellingen

1 februari 2021 om 11:49 Corona Coronavirus

NIJKERK (ANP) Winkels kunnen mogelijk volgende week weer open voor het afhalen van bestellingen. Het kabinet kijkt serieus naar die mogelijkheid, bevestigen Haagse bronnen na een bericht van De Telegraaf.

Een definitief besluit is er nog niet. Met name de vrees voor de Britse coronavariant, die een stuk besmettelijker is dan het oorspronkelijke virus, maakt elke mogelijke versoepeling nu nog erg onzeker.

In de strijd tegen het coronavirus besloot het kabinet medio december alle niet-essentiële winkels te sluiten. Winkeliers zagen daardoor de belangrijke kerstperiode grotendeels aan zich voorbijgaan. Klanten mogen wel spullen bestellen, maar die moeten dan worden thuisbezorgd. Afhalen is niet toegestaan.

Een uitzondering geldt voor bouwmarkten en andere doe-het-zelfwinkels. Daar mogen vooraf bestelde artikelen wel worden afgehaald. Dat geldt ook voor bibliotheken en voor winkels die diervoeding verkopen voor hobbymatig gehouden boerderijdieren, zoals kippen, varkens of geiten.

OPSTAPJE Het kunnen afhalen van bestellingen in winkels zou ,,geweldig” zijn, maar ook een opstapje naar het heropenen van winkels. Daarmee reageert winkeliersvereniging INretail op het nieuws. Winkeliers pleiten al sinds het begin van de tweede lockdown in december voor deze optie. ,,De nood is zo enorm hoog”, zegt INretail.

,,Hier hebben we dus ook vanaf het moment dat de lockdown eraan zat te komen op gewacht. Het afhalen van een bestellingen bij de winkeldeur, op afspraak en een afgesproken tijdstip, kan veilig en helpt ondernemers enorm. Laat dit dan ook de eerste stap zijn van een versneld regime om winkels weer open te krijgen”, zegt een woordvoerder. Volgens INretail komen de besmettingen ook niet uit winkels.

INretail zegt verder met Economische Zaken een gesprek te hebben gehad, waarin het ministerie aangaf te kijken naar het afhalen van bestellingen. ,,Hoe eerder, hoe beter”, benadrukt INretail, dat kleding- en schoenenwinkels vertegenwoordigt.

De Raad voor de Nederlandse Detailhandel (RDN), die onder meer drogisterijen, opticiens en bouwmarkten vertegenwoordigt, vindt ook dat afhalen winkels lucht kan geven. Ook kunnen winkeliers zo de voorraad uit de winkels verkopen, de bezorgdiensten ontlasten en het contact met klanten behouden. De RDN wijst er verder op dat eten afhalen al lang is toegestaan en geen besmettingen kent. In andere Europese landen mogen klanten al wel bestellingen ophalen bij winkels, aldus de raad.

Het kabinet besloot zondag al dat de basisscholen en de kinderopvang volgende week weer open gaan. Dinsdag wordt gesproken over verdere versoepelingen van de strenge lockdown, en wanneer die in zouden kunnen gaan. Het lijkt er volgens ingewijden op dat de omstreden avondklok volgende week niet wordt verlengd.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie