Afbeelding
@MeanderMC/Twitter

Het eerste vaccin in Meander is gezet: ‘Dit is een keerpunt en geeft hoop’

6 januari 2021 om 15:43 Corona

REGIO In Meander Medisch Centrum zijn bij Gerald Staaks (longarts) en Mariette Bakkers (verpleegkundige acute zorg) rond 14.00 uur de eerste vaccins in Amersfoort toegediend. De eerste personen die in de gemeente ingeënt werden tegen het coronavirus, zijn daarmee een feit. 

door Jeroen van der Veer

Op woensdagmiddag werden in Meander Medisch Centrum in totaal 75 mensen gevaccineerd. In de komende dagen volgen nog meer medewerkers van het ziekenhuis. Gezien de schaarste gaat het alleen om mensen die directe patiëntenzorg aan coronapatiënten leveren en bij wie uitval direct leidt tot verlies aan capaciteit.

Intensivist Oscar Groot hierover: ,,Door het personeel op de Intensive Care, Spoedeisende Hulp en cohort-afdelingen te vaccineren bevorderen we dat de zorg op een veilige manier kan worden geleverd. Dit is zowel voor onze patiënten als voor ons als zorgmedewerkers erg belangrijk. Het wordt niet alleen veiliger, maar het voelt ook zo. En dat geeft vertrouwen. Dit vaccin zal er ook voor zorgen dat de uitval van personeel op deze kritieke afdelingen niet nog hoger wordt dan het nu al is. Op deze manier hopen we een ‘zorginfarct’ te voorkomen."

BEREIDWILLIGHEID ,,In totaal hebben wij 451 uitnodigingen gestuurd naar mensen uit het Meander", duidt woordvoerder Lilian Gerver van Meander Medisch Ziekenhuis. Deze mensen werken op de intensive care, spoedeisende hulp, in de acute coronazorg of de cohortafdeling. ,,Vanmorgen hadden 370 mensen aangegeven de prik te halen."

Na het vaccin worden de mensen vijftien minuten goed in de gaten gehouden. Dit omdat er mogelijk een allergische reactie kan ontstaan. Zoals aangegeven ontvingen vandaag (woensdag) 75 personen de inenting. De komende dagen volgen de anderen. ,,We hebben genoeg vaccins op voorraad en maandag krijgen we nog een lading. Wij denken dinsdag iedereen uit de acute zorg een vaccin te hebben gegeven."

Het vaccin staat symbool voor hoop. Hoop op het begin van een uitweg uit deze crisis.HOOP ,,Het vaccin staat ook symbool voor hoop", aldus Oscar Groot. ,,Hoop op het begin van een uitweg uit deze crisis. Hoop op een einde aan het coronaleed waar we dagelijks mee worden geconfronteerd. Maar ook hoop om weer een feestje te kunnen vieren met familie en vrienden. Hoop om weer gezellig uit eten te kunnen gaan of een biertje te drinken met je maten. Hoop om alsnog de eerder geplande vakantiereis te kunnen maken. En hoop op nog veel meer...”

TWEET Via een tweet laat het Koninklijk Huis weten blij te zijn dat Nederland is gestart met het vaccineren van de mensen: 'De start van de vaccinaties is een keerpunt dat hoopt geeft op een uitweg uit deze crisis'.

advertentie
advertentie