Martijn Blokhuis is clusterdirecteur van PCO Gelderse Vallei.
Martijn Blokhuis is clusterdirecteur van PCO Gelderse Vallei. Maranke Pater

Terugblikken op 2020: ‘Ondanks de richtlijnen is er iets moois van gemaakt’

31 december 2020 om 11:00 Corona

NIJKERK Als één onderwerp in 2020 het nieuws domineerde, dan was dat wel de coronacrisis. Corona raakte ons allemaal op een of andere manier en in alle sectoren waren de gevolgen voelbaar en merkbaar. Van ondernemers tot scholen, buurthuizen en ziekenhuizen. Stad Nijkerk.nl blikt met inwoners van de gemeente Nijkerk, die in deze sectoren werkzaam zijn, terug op een bewogen jaar.

Martijn Blokhuis is clusterdirecteur van PCO Gelderse Vallei. Toen de coronacrisis uitbrak, nam hij deel in het crisisteam dat op de scholen de coronamaatregelen voor het onderwijs moest doorvoeren. ,,Het was een hele vreemde tijd. Er was al genoeg te doen binnen de stichting. Toen het coronavirus uitbrak, waren we ineens op een heel ander niveau bezig”, blikt Blokhuis terug. 

SCHOLEN DICHT ,,De eerste lockdown voelt al als heel lang geleden, terwijl het nog niet eens een jaar geleden is. Na de eerste persconferentie van de minister president werd bekend dat de scholen dicht gingen. Ons crisisteam kwam op zondag bij elkaar en heeft tot ‘s avonds laat doorgewerkt. Er werd een beleid uitgestippeld, ouders werden op de hoogte gebracht en het aanbod van noodopvang voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep werd opgezet.”

Na de eerste lockdown ontvingen ouders een enquête over hoe zij tegen het beleid van de school aankeken. ,,Gelukkig hebben de ouders de begeleiding op afstand als positief ervaren. Qua communicatie hebben we een bult werk verzet. We merken dat nu we in de tweede lockdown zitten dat we alle eerder opgedane ervaringen weer opnieuw kunnen inzetten. Het feit dat de scholen moesten sluiten is totaal niet leuk, we waren liever tot de kerstvakantie doorgegaan. De ervaring is dat we wel snel konden schakelen. Nu hebben we echter vier clusterdirecteuren in plaats van twee clusterdirecteuren tot onze beschikking.”

SLUITING De tweede lockdown brengt andere uitdagingen met zich mee, vindt Blokhuis. ,,Toen Duitsland in een complete lockdown ging, hadden we al het vermoeden dat Nederland zou volgen, dus toen hielden we al rekening met een sluiting van de scholen.” Een aantal scholen besloot de kerstviering in de klassen een paar dagen naar voren te halen. ,,Er zijn ook digitale kerstvieringen gehouden met de ouders erbij. Ondanks de richtlijnen en beperkingen is er toch iets moois van gemaakt.” Ook nu wordt weer noodopvang aangeboden. ,,In Nijkerk vangen we voor alle PCO-scholen op de Koningslinde kinderen op van alle kindcentra in de stad. In de kerstvakantie zitten er twintig kinderen per dag in de opvang. In de eerste golf waren dat wel vijftig kinderen per dag. Ik verwacht wel dat het er meer worden na de kerstvakantie. Ook passen grootouders nu weer op, dus het aantal kinderen per dag zal wel minder zijn dan in de eerste lockdown.”

Samen met intern begeleiders, docenten en locatiedirecteuren worden ook kinderen met een moeilijke thuissituatie in de gaten gehouden. ,,In overleg kan een kind in de opvang worden opgenomen om het gezin te ontlasten. Dit is afhankelijk van de situatie, maar vaak kan het al helpen als een kind een aantal dagen van de week bij ons is.”

TROTS Voor de scholen is het schakelen, maar iedereen zet volgens Blokhuis zijn schouders er wederom onder. ,,Ik merk wel dat de rek er uit aan het gaan is. Online lesgeven vraagt veel van de leerkrachten, de ouders en de leerlingen. Ik ben trots op de hele club, opvang- en onderwijscollega’s en dat iedereen gelijk de knop omzet en ervoor gaat. Het is wel prettig dat het nu kerstvakantie is, zodat leerkrachten even kunnen bijtanken. Een deel van de collega’s van PCO Gelderse Vallei werkt ook in de kerstvakantie door, zoals in de opvang. Daar wil ik zeker een compliment aan geven, zij vangen steeds de kinderen op zodat leerkrachten onderwijs kunnen geven. ”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie