Sporten kan weer, maar dan wel op 1,5 meter afstand.
Sporten kan weer, maar dan wel op 1,5 meter afstand. Fysiotherapie Fortius

Fysiotherapie ging door in coronatijd: 'Reacties waren hartverwarmend'

1 juli 2020 om 13:00 Corona Coronavirus

NIJKERKERVEEN De gezondheidszorg heeft heel wat te lijden gehad in coronatijd. Toch ondervinden praktijkhouders Jeanette van den Berg en Willeke van Boven van Fortius Fysiotherapie Nijkerkerveen en Nijkerk dat de crisis ook nieuwe inzichten heeft gebracht.

Anticiperen op de regelgeving van het RIVM en de richtlijnen van het KNGF, de beroepsvereniging en de patiënt voortdurend laten weten: ‘we zijn er voor u’. Dat is waar Van den Berg en Van Boven zich de laatste tijd voornamelijk mee bezig hebben gehouden. Beiden zien deze periode als intensief, maar ook als innovatief en verbindend. ,,Vóór de coronacrisis werd er nagedacht over e-consulten, een digitaal consult, bijvoorbeeld een videoconsult. Dit is door de crisis in een stroomversnelling gekomen”, aldus Van Boven. Daarnaast werd tijd besteed aan het ontwikkelen van programma’s, als ‘fysiotherapie bij herstel na coronavirus'.

Informeren en verbinden zijn twee belangrijke pijlers in een crisistijd.

HARTVERWARMEND Van den Berg: ,,Informeren en verbinden zijn twee belangrijke pijlers in een crisistijd. Die verbinding was merkbaar binnen ons team, dat maximale inzet, creativiteit en flexibiliteit toonde. De fysiotherapeuten hebben al snel en bij herhaling alle patiënten uit onze praktijk telefonisch benaderd. We merkten dat ze dit enorm waardeerden. In deze tijd werd sterk de
verbinding met onze cliënten gevoeld. Ook cliënten namen contact met ons op om ons een hart onder de riem te steken; hartverwarmend.”

Tijdens de ‘coronatijd’ bleef de praktijk open voor fysiotherapie. Door middel van een stappenplan werd bepaald wie er noodzakelijk in de praktijk behandeld moest worden en wie ‘op afstand’ geholpen kon worden. Door versoepeling is de zorg geleidelijk opgeschaald en op dit moment werkt het hele team weer in de praktijk. ,,Toegang tot de praktijk gaat gepaard met triage en er zijn strenge hygiënemaatregelen”, vertelt Van den Berg.

Naast professionele zorgverlening gaf de praktijk op ludieke wijze invulling aan aandacht voor de cliënt. Alle abonnementhouders, cliënten die nu niet in de praktijk konden komen sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut, kregen een bos tulpen thuisbezorgd. Ook werden er online lessen en oefenprogramma’s aangeboden.

Zorg verlenen betekent ook ‘er zijn’ voor je medemens in welke vorm dan ook.

VEENSCHE BOYS In mei werden voorzichtig buitenlessen in Nijkerk en Nijkerkerveen opgestart. Van Boven: ,,Sporten op afstand werd buiten weer toegestaan. In Nijkerk hebben we een prachtige groenstrook naast ons pand. In Nijkerkerveen mochten we gebruikmaken van de sportvelden Van de Veensche Boys, waardoor afstand houden nog makkelijker werd. Onze Seniorfit lessen en Ladyfit lessen, de Wandelfit en de circuittraining konden hierdoor weer doorgaan.” De sportlessen binnen starten per 1 juli onder conditie van de 1,5 meter.

Van den Berg wil graag nog iets meegeven aan inwoners van de gemeente: ,,Deze crisis bevestigt dat zorgverlening meer is dan verzorging en behandeling door professionals. Zorg verlenen gaat ons allemaal aan en betekent ook ‘er zijn’ voor je medemens in welke vorm dan ook.”

Bekijk hieronder de bijbehorende video:


Dit artikel kwam mede tot stand in samenwerking met de gemeente Nijkerk.

Maranke Pater
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie