Wim Oosterwijk achter het bureau op zijn werkkamer.
Wim Oosterwijk achter het bureau op zijn werkkamer. Gemeente Nijkerk

Wethouder in coronatijd: 'Fantastisch dat iedereen zich wil inzetten'

Corona Coronavirus

NIJKERK Het is al heel wat weken geleden dat de overheid opriep zoveel mogelijk thuis te blijven. En thuisblijven betekent voor veel mensen ook thuiswerken, zo ook voor de Nijkerkse wethouders. Voor StadNijkerk.nl hield wethouder Wim Oosterwijk een 'dagboek' bij, om een kijkje achter de schermen te geven tijdens een werkdag in coronatijd.

[7.00 uur] De wekker gaat. Douchen en ontbijten. Heerlijk.

[8.30 uur] Achter het bureau op mijn werkkamer. Eerst de laatste e-mails checken om mij voor te bereiden op een telefonisch overleg zo meteen.

[9.00 uur] Een overleg met videoverbinding met vier wethouders uit de Regio Foodvalley. Onderwerp van gesprek is hoe we in onze regio een vitale landbouwsector houden ondanks stikstof, ondanks de behoefte aan ruimte voor wonen, het opwekken van duurzame energie, etc. En ja, corona levert weer nieuwe vraagstukken op. Even wat e-mails wegwerken en dan naar beneden om een kop koffie halen.

[11.00 uur] Telefonisch overleg met ons Bestuurssecretariaat om de agenda voor de komende week voor te bereiden. Blijkt dat er een dubbele afspraak in staat. Dat betekent een afspraak verplaatsen. Gelukkig is de flexibiliteit van onze medewerkers (bijna) oneindig.

[11.30 uur] Even tijd om een paar belangrijke zaken af te handelen. Gisteren in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders hebben we diverse stukken die onder mijn portefeuille vallen behandeld. Gelukkig is over al die stukken een positief besluit gevallen. Er moeten nog wel kleine aanpassingen gedaan worden.

[12.30 uur] Lunchen in de achtertuin met een heerlijk zonnetje. Eerlijk is eerlijk, dat is echt niet vervelend. Samen met mijn vrouw en zoon, die ook allebei druk bezig zijn.

[13.30 uur] Diverse updates lezen over corona vanuit onze eigen gemeente, de Veiligheidsregio en een aantal landelijke organisaties. Op papier gaan best veel dingen de goede kant op. De rauwe werkelijkheid is dat in de verpleeghuizen geworsteld wordt met de besmettingen en het overlijden van bewoners.

[14.00 uur] Telefonisch overleg met een projectleider die bezig is met de plannen voor de huidige locatie van het stadhuis. Ondanks de coronacrisis gaan we daar zoveel mogelijk mee door.

[14.30 uur] De e-mailachterstand is de afgelopen weken opgelopen. Ik probeer wat weg te werken. Maar tussendoor heb ik overleg met onze gemeentesecretaris over hoe we op een goede manier een begroting kunnen maken voor volgend jaar. Ondertussen nog een paar telefoontjes met collega's die bezig zijn met de voorbereiding van vergunningen voor bouwprojecten. We proberen die zoveel mogelijk door te laten gaan, maar we weten niet precies wat het effect van de huidige situatie op de behoefte aan woningen en bedrijven is.

[17.30 uur] Ik ga even pauzeren en zo samen met het gezin eten. Even 10 minuten de voortuin in om het netjes te maken. Al werkend in de voortuin word ik aangesproken door een overbuurman. Hij had me al een e-mail gestuurd om namens zijn organisatie te vragen of en hoe ze zinvol vrijwilligerswerk kunnen doen. Fantastisch om te ervaren hoe iedereen bereid is zich in te zetten in deze bijzondere omstandigheden.

[20.00 uur] Start van de videobijeenkomst met de coalitiepartners. Omdat je niet fysiek vergadert, moet je echt energie steken in het elkaar blijven betrekken bij alle ontwikkelingen. We hebben aandacht voor de actualiteit van corona. Maar ook ie er oog voor de actualiteit van de 'gewone' voortgang van het bestuurswerk van onze mooie gemeente Nijkerk.

[22.00 uur] Ben er nu wel even klaar mee en ga proberen nog even te ontspannen. Ondertussen heb ik de wekelijkse meditatie van onze predikant in de livestream gemist. Van mijn vrouw hoor ik dat hij gesproken heeft over de uitspraak van God in de Bijbel: 'Ik zal u niet begeven, en zal u niet verlaten'. Dat is een bemoediging die passend is voor deze bijzondere omstandigheden en houvast geeft om door te gaan.

Wim Oosterwijk

advertentie