Afbeelding
Pixabay

Minder uitgebreide voorjaarsnota door coronacrisis

20 april 2020 om 13:25 Corona

NIJKERK Het college van B&W biedt jaarlijks de voorjaarsnota aan de gemeenteraad aan. Dit jaar is deze vanwege de coronacrisis minder uitgebreid dan voorgaande jaren.

,,Het is niet mogelijk om binnen de bestaande planning het gebruikelijke product af te ronden. Daarnaast is het de vraag wat de invloed is van de coronacrisis op de prioritering van de gemeentelijke ambities en de financiën", schrijft het college.

De voorjaarsnota is grofweg bedoeld voor twee zaken: het bijstellen van de lopende begroting voor 2020 én om te kunnen besluiten over de kaders en de belangrijkste beleidswensen voor de volgende begroting (2021-2024). 

Er zal geen reguliere Voorjaarsnota 2020 verschijnen met kaders en beleidswensen voor de programmabegroting 2021-2024. ,,Er verschijnt wel een bijstelling van de lopende programmabegroting 2020. Deze bijstelling gaat over een beperkt aantal onderwerpen, zoals de autonome ontwikkelingen die komen uit de tweede bestuursrapportage 2019 en de jaarrekening 2019, de tot nu toe genomen besluiten met budgettaire consequenties en een eerste verkenning van kosten van de coronacrisis."
Als voorbeeld van autonome ontwikkelingen komen de oplopende tekorten binnen het sociaal domein waar veel gemeenten landelijk mee te maken hebben aan de orde.

Ondanks alle onzekerheden die de coronacrisis oplevert voor het beleid en de financiën van de gemeente, wil het college graag voor de zomer met de gemeenteraad in gesprek over het huishoudboekje voor de komende jaren.

,,Vanzelfsprekend zal de coronacrisis invloed hebben op de inhoud van de Programmabegroting 2021-2024. Het is denkbaar dat het verloop van de coronacrisis ook nog invloed heeft op de vorm en het productieproces van de Programmabegroting 2021-2024. Op dit moment vinden we het echter te vroeg om daar al op vooruit te lopen", schrijft het college aan de raad.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie