Afbeelding
Huisartsenpost Eemland

Huisartsenpost Eemland roept patiënten op zich digitaal te melden

16 april 2020 om 11:28 Corona Coronavirus

NIJKERK De huisartsenpost in de regio Eemland doet een oproep aan patiënten in de regio om te stoppen met bellen in niet levensbedreigende situaties. In plaats daarvan kunnen zij digitaal contact zoeken met de huisartsenpost. ,,Bellers staan langer in de wacht dan ons lief is en digitale zorg is in deze tijd van corona veiliger en efficiënter", zegt Dianne Jaspers, medisch directeur en huisarts bij de huisartsenpost. 

De gemeente Nijkerk valt ook onder het werkgebied van de huisartsenpost. 

ZORGVRAGEN ,,Mensen zitten met vragen en twijfels over hun eigen gezondheid of met zorgvragen die niet kunnen wachten tot de eigen huisarts weer beschikbaar is. Dat ze de huisartsenpost bellen voor spoedvragen is terecht, maar we kunnen ze met onze onlangs gelanceerde digitale huisartsenpost veiliger, sneller en efficiënter helpen", aldus Jaspers.

SPREEKUUR Onlangs startte huisartsenpost Eemland met digitale consulten via de digitale dienst Spreekuur. Met Spreekuur kunnen circa 350.000 inwoners uit de regio die ouder dan zestien jaar zijn het digitale consult zelf voorbereiden. Hiervoor doorlopen ze volgens de huisartsenpost gevalideerde triage- en anamnesevragen en kunnen ze een foto toevoegen. Dit scheelt werk voor de huisarts en de triagist.

Huisartsen die in de regio's verbonden zijn aan de huisartsenposten, krijgen deze informatie vervolgens overzichtelijk aangeboden via een digitaal systeem en kunnen vlot het consult afhandelen via een chat. Ook komt er automatisch een samenvatting in het elektronisch patiëntendossier. Via het Spreekuurplatform krijgen patiënten locatie-onafhankelijke en persoonlijke zorg voor spoed, zoals wonden, oogklachten en huidinfecties. Als er sprake is van zeer urgente spoed, dan krijgt een patiënt het advies om naar een spoedlijn te bellen.

CORONAVIRUS Inwoners uit de regio kunnen Spreekuur ook gebruiken als zij mogelijk met het coronavirus zijn besmet. Digitaal contact via Spreekuur.nl heeft zelfs de voorkeur van de huisartsenpost, omdat dan de kans op besmetting beperkt blijft. Inmiddels zijn in de afgelopen 3 weken al ruim 800 patiënten digitaal geholpen.

Jaspers: ,,Mensen maken zich niet alleen zorgen over corona, maar ook de 'normale' spoedeisende zorgvragen blijven komen. Digitale zorg op afstand is nu niet alleen veiliger, maar geeft ook efficiëntie in de zorg. Wij gaan voor die digitale triage zodat huisartsen ontlast worden. Dat scheelt enorm veel tijd die besteed kan worden aan andere zaken. We kunnen zo veel beter een inschatting maken of patiënten tóch nog door een huisarts gezien moeten worden."

De openingstijden van het platform voor huisartsenpost Eemland zijn van 17.00 tot 21.30 uur 's avonds en in het weekend van 08.00 tot 21.30 uur.

advertentie
advertentie