Afbeelding
Anne Marie Visser

Column: De benenwagen

9 juni 2021 om 14:00 Column

Met een jeugdige tred komt hij op me afgelopen wanneer ik zijn naam in de wachtkamer roep. Ik kan een glimlach niet onderdrukken. ,,Zo’n soepel loopje en dat met uw vijfennegentig jaar!” Laatst kwam ik hem onverwacht tegen, ik was verdwaald tijdens visite rijden. Om het huisnummer te vragen, reed ik een erf op en daar kwam hij me tegemoet. Met diezelfde vlotte tred, een blauwe overall aan en een schep in de hand. 

Het duurde even voordat hij mij herkende, want ik had een mondkapje voor. Maar hij wist me al snel te plaatsen en hielp me verder op pad. Wat leuk om hem zo in zijn eigen omgeving bezig te zien! Verrast was ik hoe actief hij is. In mijn praktijk ken ik een heel aantal fitte negentigplussers. Ze wonen zelfstandig en hebben ook plezier in het leven. Ik vind dat heel inspirerend. Naast waarschijnlijk een stel goede genen en goede moed hebben ze een ander gemeenschappelijk kenmerk; ze kunnen niet stilzitten. Ze zijn altijd in de weer; thuis met het huishouden, op de boerderij, lopen met de hond, klussen, verzin het maar. In het lijstje ‘aanbevelingen bij ziekte’ prijkt het steevast bovenaan: bewegen helpt. Last van angst, depressie, gewrichten, hoge bloeddruk of cholesterol? Ga meer bewegen en succes is verzekerd. Het kost je niks en je mag zelf kiezen wat je waar en wanneer doet.

Ik zag tijdens de lockdown veel mensen buiten sporten of samen een avondwandeling maken. Maar het thuiswerken en online onderwijs zorgden ook voor meer zitvlees. Mijn puber van veertien bracht veel tijd achter zijn computer door. Schoollessen volgend en gamen bij afwezigheid van sport, verveling. Veel zitten deed afgelopen jaar ook mijn man die al meer dan een jaar thuis werkt. Hij gaat van het ene online overleg naar het andere. Goddank hebben we een hond die regelmatig gelopen moet worden. Daar ben ik overigens zelf ook heel blij mee. Sinds we haar hebben en ik veel met haar wandel en hardloop, zit mijn nek niet meer vast. En ik merk hoe ontspannend bewegen kan zijn, liefst in het groen. Eigenlijk zou elke school -, werk- en leefomgeving moeten uitnodigen tot beweging. Het luxeplaatje van vandaag de dag om zittend je beroep uit te oefenen en ‘s avonds met de auto naar de sportschool te gaan, is eigenlijk de omgekeerde wereld.

Helemaal terug naar iedereen een eigen moestuin en alles met de benenwagen doen zal niet lukken. Maar door de coronatijd zijn veel mensen het buitenzijn en bewegen wel meer gaan waarderen. Mooi toch, als je daarmee je jeugdige tred en levenslust zo lang mogelijk kunt behouden!

Anne Marie Visser

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie