De jeugd aan zet

7 maart 2018 om 11:52 Lokaal/Column

Een blotevoetenpark, een speelparadijs van gerecyclede materialen, een sport- en speelveldje met parcours en klimwand, een water- en modderparcours en een belevenissenparcours voor oudere jeugd; die vijf ideeën stonden dinsdagavond centraal in de jeugdgemeenteraadsvergadering. Aan de jaarlijkse vergadering waarin achtste groepers 'gemeenteraadje' spelen, namen twaalf scholen deel. In de eerste termijn pitchten zij allemaal een eigen plan voor de gemeente (budget: 5.000 euro).

Omdat de deelnemers aan de vergadering (twee per school) in het verleden altijd trouw vasthielden aan de fractiediscipline en nauwelijks geneigd waren te switchen naar het voorstel van een andere school (het zijn net mensen), wordt tegenwoordig op basis van een verkiezing bepaald welke van de twaalf plannen doorgaan naar de tweede fase in de vergadering: het debat. Daarvoor mogen tien stemmers per school hun stem uitbrengen. De enige voorwaarde: je mag niet op het plan van je eigen school stemmen (raar, maar begrijpelijk). Daarnaast bepaalt een vakjury van griffier, wethouder jeugd & onderwijs, twee ambtenaren en de burgemeester mede welke ideeën echt op de vergaderagenda komen. Dat resulteerde dit jaar in de top vijf waar ik mijn column mee begon.

De grote gemene deler in alle plannen was: kinderen moeten van de bank af, weg van de tablet, naar buiten! Tussen de deelnemers zaten – zoals ieder jaar – idealisten en realisten. Kinderen die vooral kansen zagen en wensen uitten, maar wat minder druk waren met de financiën of praktische vragen: "Wij verzinnen de plannen, de gemeente doet de rest". Maar ook kinderen die goed op de portemonnee wilden passen: "Wie gaat dat betalen?" Een kritische controleur wilde weten of het stemmen ook gefilmd werd. Om het thuis nog eens te checken? Ik kan me er iets bij voorstellen, want de stemprocedure die uiteindelijk de winnaar moest bepalen was enorm ingewikkeld. Uiteindelijk moest het oordeel van de vakjury de doorslag geven. De Oranje Nassauschool won met het voorstel voor een sport- en speelveldje met parcours en klimwand.

De jeugdgemeenteraad: waarom was dat er in mijn tijd nog niet? Het is een bijzondere manier om kennis te maken met de gemeentepolitiek. Een actieve rol maakt meer indruk dan 'het uit een boekje leren'. Zou dat effect elf jaar later nog zichtbaar zijn in het opkomstpercentage bij de verkiezingen (21 maart) in de leeftijdscategorie van deelnemers van het eerste uur (nu 22 of 23 jaar)?

Nelleke den Besten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie