Carola Overkamp: ,,Hier, midden in de polder, werken we aan het zo lang mogelijk actief en vitaal blijven van de ouderen."
Carola Overkamp: ,,Hier, midden in de polder, werken we aan het zo lang mogelijk actief en vitaal blijven van de ouderen." Hanneke van Maurik

Zeven Nijkerkse tuinen doen mee aan Open Tuinendag

7 juni 2023 om 11:07 Activiteiten

NIJKERK Op zaterdag 17 juni houdt Groei & Bloei haar jaarlijkse Open Tuinendag. Ook in Nijkerk. Maar liefst zeven fraaie en interessante tuinen zijn te bezoeken. Een speciaal uitgezette fietstocht voert langs deze tuinen die vanaf 10.00 uur te bezoeken zijn.

In het buitengebied liggen drie tuinen zoals Het Buiten-Land, een Zorg Erf voor ouderen, gelegen aan de Keienweg in de zogenaamde Achterhoek. Vroeger was hier een agrarisch bedrijf gevestigd, later is het verkocht aan particulieren en sinds 2009 is hier een plek voor dagbesteding voor ouderen gerealiseerd. Eén van de twee aanwezige huizen is geschikt gemaakt voor de activiteiten die hier plaatsvinden, de andere is sinds een paar jaar de woning van Carola Overkamp die hier als coördinator werkzaam is.

MIDDEN IN DE POLDER

Terwijl de eerste dagbezoekers met busjes en particulier vervoer arriveren om daarna in de verbouwde hooiberg te gaan koffie drinken, vertelt Carola op haar vrije dag over de geschiedenis en de doelstelling van deze dagbesteding. ,,Hier, midden in de polder, werken we aan het zo lang mogelijk actief en vitaal blijven van de ouderen. Vooral buiten, daar is genoeg te doen, maar vooral ook te beleven. Dat vinden we heel belangrijk.” Zo kan men hier tuinieren in de sier- en moestuin, helpen met zaaien, verspenen, uitplanten en onkruid wieden. Met behulp van vrijwilligers houdt men de moestuin, waar biologisch gekweekt wordt, keurig bij. Van de opbrengst bereidt men in de keuken de eigen maaltijd.


Foto: Hanneke van Maurik

Hier, midden in de polder, werken we aan het zo lang mogelijk actief en vitaal blijven van de ouderen

Op borden in de moestuin staat aangegeven wat, wanneer en waar er gezaaid is, zodat het groeiproces voor iedere geïnteresseerde goed te volgen is. Er is een tuinhuisje annex kas aanwezig waar al het voorwerk plaatsvindt. In de stallen en in de wei helpen de mensen die dat willen mee met het voeren van de kippen, de schapen met lammetjes en de varkens. Een professionele dierverzorger is hier in vaste dienst. En dankzij de vrijwilligers is er alle tijd en ruimte om te wandelen en te fietsen. Maar niets hoeft, ieder is vrij te doen wat hij of zij wil. Binnen kunnen de bezoekers koken, handwerken, spelletjes doen, maar ook worden hier regelmatig beweeglessen gegeven. En voor wie wil houtbewerken is er een goed ingerichte werkplaats. Buiten zien we het resultaat aan een boom: tientallen houten vrolijk gekleurde vogelhuisjes. 

NATUUR VERSUS CULTUUR

Bij de rondleiding merken we dat op dit terrein de natuur en cultuur elkaar verdragen. Onder de aanwezige hoge bomen tiert op dit moment de daslook welig, maar ook het speenkruid, stinkende gouwe, maagdenpalm en hondsdraf. ,,Niet alles is te beheersen in deze tuin,” zegt Carola, overigens niet als excuus. ,,We laten de natuur ‘begeleid’ zijn gang gaan.” Dat maakt dat deze locatie een echt natuurparadijs is. En al is de hier aanwezige  klei- en veengrond weerbarstig, toch gedijen hier allerlei planten en - zoals nu zichtbaar - vele bolgewassen. Maar ook het impopulaire zevenblad. De aangeplante geranium Macrorrhizum houdt haar letterlijk met succes eronder.


Foto: Hanneke van Maurik.

Niet alles is te beheersen in deze tuin

NALATENSCHAP

Er zijn verschillende vijvers te vinden die herinneren aan de vorige bewoner. Deze had een bedrijf in vijvers en hij plaatste ooit zo’n zeven exemplaren in deze tuin, die zijn vrouw in Japanse stijl inrichtte. Ook de aanwezige notenboom, rododendrons, vaantjesboom en esdoornstruiken met decoratieve beelden hier en daar behoren tot hun nalatenschap die hier gekoesterd wordt. In de grootste vijver zwemmen de koikarpers, in de kleinere zijn het vooral kikkers die hier domicilie houden. De vijvers zijn echte rustpunten in deze groene tuin, die ook voor vogels een paradijs betekent, dat is te horen aan hun gefluit rondom. 

Het belooft een plezierige dag te worden in deze ‘oase’, midden in de Arkemheenpolder

ZOMERMARKT

Overal groeit en bloeit er een plant, een bol, een struik, een boom. De goed te belopen wandelpaden maken het voor de bezoekers (ongeveer 25 per dag) mogelijk om alles van dichtbij te zien en zo volop van de tuin te genieten. Ook voor iedereen die op de Open Tuinendag naar deze locatie fietst. Want wat het bezoek nòg aantrekkelijker maakt, is dat op deze dag tussen 10.00 uur en 14.00 uur ook de jaarlijkse Zomermarkt gehouden wordt. Onder het genot van life-music kan men kennismaken met dit Zorg Erf, met de zelfgemaakte producten uit de keuken zoals appelgebak, en producten die hier in de werkplaats gemaakt zijn. De terrasjes nodigen uit voor een moment van rust voor de fietsers. Het belooft een plezierige dag te worden in deze ‘oase’, midden in de Arkemheenpolder.

Entreebewijzen à 4,00 euro per persoon met een beschrijving van de fietsroute en de tuinen zijn verkrijgbaar bij boekhandel Roodbeen in Nijkerk, bij boekhandel Bruna in Hoevelaken en via de website www.nijkerk.groei.nl. Hier is ook informatie te vinden over openingstijden en betalingswijzen.

Hanneke van Maurik
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie