De initiatiefnemers van de Diabetes Challenge in Hoevelaken zijn Caroline van Mourik, diëtist bij Diëvitale en Astrid van Kaam van de dokterspraktijk op de Parklaan.
De initiatiefnemers van de Diabetes Challenge in Hoevelaken zijn Caroline van Mourik, diëtist bij Diëvitale en Astrid van Kaam van de dokterspraktijk op de Parklaan. Gerrit Steen

Diabetes Challenge in Hoevelaken: ‘Minder medicijnen, meer energie en betere conditie’

24 april 2023 om 11:03 Activiteiten

HOEVELAKEN In navolging van Nijkerk, waar in 2014 de eerste Bas van de Goor Diabetes Challenge werd gehouden, gaat vanaf donderdag 4 mei in Hoevelaken de nieuwste editie van start. Hoevelaken Vitaal, een samenwerkingsverband van eerstelijns zorgverleners in Hoevelaken, hield daarom op 21 april in dorpshuis De Stuw een voorlichtingsbijeenkomst. Daar lieten zo’n twintig mensen zich informeren over de Diabetes Challenge in Hoevelaken en gaven zo’n twaalf belangstellenden zich al direct op als deelnemer.

De initiatiefnemers zijn Caroline van Mourik, diëtist bij Diëvitale en Astrid van Kaam van de dokterspraktijk op de Parklaan. ,,Vanaf donderdag 4 mei wandelen wij elke week een uur (van 19.00 tot 20.00 uur), ongeveer twintig weken lang, samen met een groep deelnemers in de buurt”, legt Van Mourik uit. ,,Wil je werken aan je gezondheid en diabetes? Je bent van harte uitgenodigd om met ons mee te wandelen, ook als je geen diabetes hebt. Hoevelakense eerstelijns zorgverleners, zoals huisartsen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten, apotheek en thuiszorg wandelen mee als begeleiding.”  

Astrid van Kaam vult aan: ,,Samen met de wandelgroep, begeleid door een professional, ga je twintig weken wandelen. En weet je wat fijn is? Je hoeft niet sportief te zijn om mee te doen, je loopt op je eigen tempo en wandelt iedere week een stukje meer. Samen trainen we naar een afsluitende wandeling van 3, 5, 10 of 15 kilometer.”

Je hoeft niet sportief te zijn om mee te doen, je loopt op je eigen tempo

MEER ENERGIE

Ze vervolgt: ,,In de afgelopen acht jaar hebben duizenden mensen meegedaan met de Nationale Diabetes Challenge. Stap voor stap hebben zij ervaren wat wandelen met diabetes doet. Uit onderzoek blijkt dat mensen door het wandelen betere bloedsuikerwaarden hebben. Veel mensen hebben ook minder medicijnen nodig. Daarnaast zorgt het wandelen voor meer energie en een betere conditie. Mensen verliezen gewicht en zitten lekkerder in hun vel. Door het wandelen in een groep vinden deelnemers bewegen leuker en leren ze veel nieuwe mensen kennen. Meedoen is dus niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook heel gezellig.”    

Meedoen is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook heel gezellig

De Nationale Diabetes Challenge is een 20 weken durend wandelprogramma van de Bas van de Goor Foundation. Caronine van Mourik: ,,Op donderdag 4 mei start de eerste wandeling van de groep in Hoevelaken. Normaal vertrekken we altijd om 19.00 uur, maar vanwege dodenherdenking starten we op de eerste dag om 18.00 uur. We houden rekening met ieder wandelniveau. Het is daarom niet erg als je (nog) niet zo ver kunt lopen. De start is altijd op sportpark Kleinhoven, bij SC Hoevelaken, Kerkepad 3.”

AANMELDEN

Deelname is gratis, er hoeft dus geen inschrijfgeld betaald te worden. De Nationale Diabetes Challenge wordt feestelijk afgesloten op het NDC Festival op 16 september in Tilburg. Aanmelden voor de Challenge kan via  www.nationalediabeteschallenge.nl onder het kopje ‘inschrijving’. Ook mensen uit de omtrek zijn welkom, in Nijkerk wordt dit jaar geen Diabetes Challenge gehouden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie