Afbeelding
Gerrit Steen

Scholieren fietsen verkeersexamen in Hoevelaken

21 april 2023 om 07:42 Verkeer en vervoer

HOEVELAKEN Het was best spannend voor veel leerlingen en sommigen hadden er slecht van geslapen, maar uiteindelijk kwam het toch goed. Op donderdag 20 april deden 37 leerlingen groep 8 van Kindercampus Blokhuus in Hoevelaken praktijkexamen op de fiets. Het examen werd georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland, afdeling Nijkerk/Hoevelaken. Een paar weken geleden hadden ze al het theoretische examen afgelegd.

Voorzitter Nico Woltil van de VVN, afdeling Nijkerk/Hoevelaken, vertelt dat ze de hele week al druk bezig zijn geweest met het praktijkexamen op de fiets: ,,Het is een hele operatie, op woensdag 19 april hebben we op vijf basisscholen 147 leerlingen begeleid en de dag ervoor 256 kinderen van zeven Nijkerkse basisscholen. Zo hopen we een bijdrage te leveren aan de verkeersveiligheid in Nijkerk en Hoevelaken. Jong geleerd is oud gedaan, tijdens het praktisch verkeersexamen toetsen we of de leerlingen de theorie goed kunnen toepassen in het echte verkeer.”


Foto: Gerrit Steen.

GOED VOORBEREID

Op school zijn de kinderen zo goed mogelijk voorbereid op zowel het schriftelijk- als het praktijkexamen. De kinderen fietsen een route van ongeveer 5 kilometer, waar ze ongeveer een half uur over doen, vervolgt Woltil. ,,In de route zijn situaties opgenomen die kenmerkend zijn voor de verkeersomgeving waar de kinderen dagelijks mee te maken hebben. Als het goed is hebben de kinderen de route van te voren al gereden, zodat ze precies weten waar de eventuele knelpunten liggen.”

In de route zijn situaties opgenomen die kenmerkend zijn voor de verkeersomgeving waar de kinderen dagelijks mee te maken hebben

CONTROLEPOSTEN

,,Voor het bezetten van controleposten langs de route, om de verrichtingen van de leerlingen onderweg te beoordelen en om behulpzaam te zijn, zijn vrijwilligers nodig. Naast ouders mogen dat ook grootouders, buren of vrienden zijn. Aandachtspunten waar ze op moeten letten zijn of de kinderen goed richting aangeven, of ze voorrang verlenen waar dat nodig is, of ze goed voorsorteren, of ze goed om zich heen kijken. Ze worden door ons goed geïnstrueerd.”


Foto: Gerrit Steen.

GOEDGEKEURDE FIETS

Voor het examen moet de fiets zijn goedgekeurd. Bij de fietscontrole vooraf let het VVN-team op punten als stuur, bel, handvatten, remmen, banden, spaken, trappers, zadel(vast), ketting, reflectoren wielen en trappers, koplamp, achterlicht, dynamo en bedrading. ,,Verlichting is verplicht als de fiets overdag bij slecht zicht, ’s avonds in het donker of ’s nachts wordt gebruikt. Deelnemen aan het VVN Verkeersexamen met een elektrische fiets is alleen toegestaan als de school hier toestemming voor heeft gegeven. Fietsen mag met trapondersteuning in de laagste stand en met een volledig opgeladen accu. Daarnaast is het belangrijk dat de kinderen gewend zijn om op een elektrische fiets te fietsen.”

We zijn dringend op zoek naar een paar mensen die ons een paar dagen per jaar als vrijwilliger willen assisteren

Na afloop kregen de kinderen een consumptiebon die bij sportcafé De Slag verzilverd kon worden. Woltil: ,,De uitslag van het examen wordt na de meivakantie bekendgemaakt. We zijn maar met een clubje van vijf personen, het is een hele toer om alles geregeld te krijgen. We zijn eigenlijk dringend op zoek naar een paar mensen die ons een paar dagen per jaar als vrijwilliger willen assisteren, de druk op ons wordt anders te groot. Het zou zonde zijn als wij dit door personeelsgebrek niet meer door kunnen laten gaan.” 

Afbeelding
Afbeelding
Gerrit Steen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie