Cor Jansen uit Putten was de laatste twee keer winnaar van het palingroken.
Cor Jansen uit Putten was de laatste twee keer winnaar van het palingroken. Gerit Steen

Negende palingrookwedstrijd in Hoevelaken

Activiteiten

HOEVELAKEN Het palingroken is al bijna een traditie aan het worden in Hoevelaken. Op zaterdag 11 september vindt al weer de negende editie plaats van de Palingrookwedstrijd Hoevelaken bij Grand Café De Haen. Er hebben zich tot nu toe zes deelnemers uit Hoevelaken, Bunschoten/Spakenburg, Amersfoort, Putten en Nijkerk aangemeld.

Zo tegen 17.00 uur worden de winnaars bekend gemaakt. De achtste palingrookwedstrijd van Hoevelaken begint om 13.00 en duurt tot 17.00 uur. In 2012 nam Cor Horst, uitbater van Grandcafé De Haen, samen met palingroker Bart Renkers het initiatief om de eerste Palingrookwedstrijd Hoevelaken te organiseren. Winnaar van die eerste editie was Richard van de Kletersteeg. De organisatie, rokers, jury en publiek kregen de smaak te pakken en op zaterdag 11 september gaat het vuur alweer voor de negende keer aan op het terras van De Haen in hartje Hoevelaken.

KWALITEIT Organisator Cor Horst verwacht dit jaar weer enthousiaste deelnemers. ,,We hebben Hoevelaken als dorp met goeie palingrokers op de kaart gezet. Volgens de jury, alle deelnemers ontvangen twee gemarkeerde wedstrijdpalingen, was de kwaliteit door de jaren heen erg hoog en iedereen was uitverkocht. De palingen worden gekeurd op kleur, uiterlijk, smaak/zout, gaarheid en textuur. Het publiek heeft er alle jaren nog van genoten.’’ 

Naast paling worden er ook andere vissoorten voor de verkoop gerookt, zoals zalm en makreel op een broodje. In 2018 ging de wedstrijd niet door, de winnaar van 2017 was Joop van Bokhorst, die aan alle edities van het Hoevelakense Palingrookkampioenschap heeft deelgenomen.

COR JANSEN Vorig jaar was het Cor Jansen uit Putten die met de hoofdprijs naar huis ging met als kwalificatie: ‘Gaarheid top, zeer fraaie kleur en mooi vettig, overtreft de rest’. Tweede werd Richard van de Kletersteeg met als kwalificatie ‘makkelijk van de graat, erg mooie smaak en top van kleur’. Henk van de Boom werd derde met ‘mooie rooksmaak zonder lange nasmaak en lekkere structuur’.

advertentie