Wapens en drugs gevonden tijdens preventiecontrole

14 februari 2014 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Bij een controle in Nijkerk en Hoevelaken heeft de politie donderdag 13 februari een wapen en drugs aangetroffen. Drie personen werden daarbij aangehouden. Ook werden diverse boetes geïnd en verkeersovertredingen beboet. De controle vond plaats in het kader van het 'Donkere Dage Offensief' een project om onder meer woninginbraken tegen te gaan.

De controle werd uitgevoerd tussen 14.00 uur en 21.00 uur op onder meer de Westerdorpsstraat in Hoevelaken en Berencamperweg in Nijkerk. Er werd gebruik gemaakt van ANPR (Automatic Numberplate Recognition, een systeem dat kentekens van auto's kan uitlezen en raadplegen in bestanden). Dat leverde een bedrag van ruim 800 euro op aan openstaande boetes. Een bestuurder raakte zijn auto kwijt omdat hij zijn boete niet kon betalen.

Gasalarmpistool

Drie mannen met Russische nationaliteit en zonder vast adres in Nederland bleken in bezit te zijn van een gasalarmpistool met munitie. Het wapen zat in een holster. Ook werd er 14 gram softdrugs (wiet) aangetroffen. De bezitter van het wapen kreeg een boete opgelegd van 500 euro en moest direct afrekenen.

Bekeuringen

Daarnaast werden zo'n 15 bekeuringen uitgedeeld voor diverse uiteenlopende verkeersovertredingen. Gedurende de controle werden ruim 300 voertuigen aan de kant gezet. De politie zette voor de controle ongeveer 20 mensen in.

Donkere dagen

De ervaring leert dat met het verzetten van de klok het aantal inbraken en insluipingen toeneemt. Om die trend te keren is de politie het Donkere Dagen Offensief gestart. Onderdeel van het Donkere Dagen Offensief is de Witte Voetjesactie die in verschillende gemeenten in Overijssel en Gelderland plaats vindt, vaak samen met gemeenten.

Tijdstippen

Veel inbraken vinden plaats tussen het eind van de middag en begin van de avond. Veel mensen eten standaard rond dat tijdstip. Als er in een woning rond die tijd geen licht brand, wijst dat vaak op de afwezigheid van de bewoners. Een dief kan op dat moment zijn slag slaan. Bij afwezigheid rond dit moment van de dag is het verstandig om verlichting met een tijdschakelaar in te stellen.

advertentie
advertentie