Slipjacht Hoevelaken fascinerend schouwspel

27 januari 2014 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN - Wat was het weer een prachtig, indrukwekkend schouwspel dat zich zaterdag 25 januari in Hoevelaken afspeelde. Sommige zaken vervelen nooit. Voor de 35ste keer vormden de landerijen in en rondom Hoevelaken het fraaie decor van het traditionele evenement bij uitstek, de Slipjacht van Hoevelaken.

door Gerrit Steen

Het kleurrijke spektakel met fraai opgetuigde paarden, wild snuffelende honden, mooi gestoffeerde ruiters en amazones en de Sonneurs met hun geschal van jachthoorns trok ook dit jaar weer veel toeschouwers. Het was ook nog lekker en droog weer, wat wil een mens nog meer op de laatste zaterdag van januari als traditioneel de Slipjacht Hoevelaken wordt gereden. Ook deze keer trok de stoet dit jaar door het centrum van Hoevelaken. Veel belangstellenden hadden, aangemoedigd door het mooie weer, voor het stalen ros gekozen om de jacht goed te kunnen volgen. Voor genodigden en sponsoren was er dit jaar, traditie getrouw, een VIP-bus ingezet van waaruit de jacht kon worden gevolgd. Opvallend was de deelname van twee Duitse ruiters en de eerste keer dat John van de Veen (Covebo) op verzoek van Cees de Ridder mee reed.

Sherrystop

De sliptrekkers hadden kort voor aanvang van de slipjacht een spoor van verse mest- en urine getrokken dat de honden moesten volgen. De ruiters en amazones sprongen over tal van sloten en andere hindernissen. De tweede run voerde het deelnemersveld naar de boerderij van Henk van de Berg, aan de Kallenbroekerweg bij Terschuur. Op het erf van de boerderij werd de sherrystop gehouden. Behalve sherry, bier, wijn en jachtbittertjes konden zowel de deelnemers als de toeschouwers (zeker driehonderd) zich tegoed doen aan heerlijke erwtensoep en volop verkrijgbare broodjes met worst. Die sherrystop was voor de grote stoet belangstellenden op de fiets meer dan welkom. Zij hadden inmiddels al, onder begeleiding van een gids, de nodige kilometers getrapt om vooral niets van het evenement te missen. Opvallend waren ook de CDA-fietsers die de slipjacht volgden, de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart zullen hier vast wel een rol bij hebben gespeeld. De jachthoornblazers (Sonneurs) van de Koninklijke Jacht- en Rijvereniging lieten zich niet onbetuigd en bliezen er vrolijk op los.

Tevreden

Voorzitter Cees de Ridder van de Slipjacht Hoevelaken toonde zich na afloop zeer tevreden. ,,Vooral het samenspel tussen ruiters en publiek maakt de Slipjacht Hoevelaken tot één van de mooiste jachten in het land. En geloof me, ik ken ze echt allemaal. Ook fietsten er meer mensen dan ooit mee, de VIP-bus zat helemaal vol en tijdens de 'sherrystop' was het dringen geblazen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie