Aanmelden voor Atelierroute

Nieuws

NIJKERK - Na de geslaagde editie 2013 van de jaarlijkse Atelierroute Nijkerk, waar honderden kunstliefhebbers de exposanten in hun eigen omgeving bezochten, is het bestuur bezig met de voorbereiding van het evenement dit jaar op 24 en 25 mei. Op 11 november organiseerde zij een inspiratieavond waar het thema voor de grote overzichtstentoonstelling werd bekend gemaakt. Beeldend kunstenaar Heleen Schaeffner werd benaderd ideeën aan te dragen voor het thema 'De Reis'. Hoewel de atelierroute een vaste kern van deelnemers kent, kunnen andere (amateur) kunstenaars nog zich tot 15 januari aanmelden.

door Anneke Martini

Het is inmiddels een traditie dat de exposanten een werk inleveren voor de grote overzichtstentoonstelling in Huize de Brink. ,,Na afloop is er de 'ophaalavond' van de kunstwerken en dit wordt steeds meer een moment om even bij te praten en de ervaringen van de atelierdagen uit te wisselen'" zegt Marco van der Wielen. De positieve reacties op het gastenboek bewijzen het succes van dit kunstevenement.

Het was 11 november een gezellige drukte in de bibliotheek waar voorzitter Jolanda Zwanepol-Henskens ruim vijftig belangstellenden verwelkomde. Overigens geldt het thema 'De Reis' alleen voor een werk voor de overzichtsexpositie en dan alleen op vrijwillige basis. De kunstwerken die de deelnemers op hun eigen adres tonen, kunnen naar eigen ideeën worden gerealiseerd.

,,Heleen Schaeffner is zelf deelnemer aan de route en voormalig docent aan de Kunstacademie van Utrecht. Zij liet de bezoekers op een originele en uiteenlopende manier zien hoe het thema te verbeelden op diverse manieren. Zij vroeg de aanwezigen naar hun ervaringen en hun vakantiefoto's. Kun je een foto naschilderen, maar een foto is immers al een kunstwerk? Zij leidde ons naar een zoektocht en er werden voorbeelden van reisimpressies besproken en aangedragen." Bestuurslid Isabelle de Schipper vult aan: ,,Heleen gaf ons de handvatten en gaf ons de tip om er met elkaar van gedachten te wisselen en ideeën te bespreken. Het was een leuke en leerzame, maar ook gezellige avond. Maar het allerbelangrijkste is de vraag bij de uitwerking van 'De Reis' 'Hoort het idee wel bij mij'. Dit moet geheel uit jezelf komen."

Heleen Schaeffner nam het publiek mee in een creatief denkproces om het thema anders, verrassend en 'out of the box' te verbeelden. ,,Na afloop van haar inspirerend verhaal en diapresentatie werd ieder uitgenodigd om bij een drankje met elkaar verder te praten. Dit werd ruimschoots gedaan. Het was een mooi moment om met al deze kunstbeoefenaars uit Nijkerk en omgeving ervaringen uit te wisselen. Velen vonden deze avond dan ook voor herhaling vatbaar'', besluit Jolanda Zwanepol

> Aanmelden voor de Atelierroute kan via atelierroutenijkerk@yahoo.com of bij secretaris Marco van der Wielen, telefoon 033-2461216.

advertentie