Insluipen blijkt vaak erg gemakkelijk

24 december 2013 om 00:00 Nieuws

Op 11 december was het motto voor de politie: 'Eén dag niet'. De Nijkerkse wijkagent Dick van Hunnik licht dat toe: ,,Eén dag niet betekent voor ons een dag zonder inbraken. Daarom voerden we allerlei acties."

NIJKERK - Ze schrokken ervan hoe makkelijk ze overal in achtertuinen en schuren konden komen, zonder dat ze werden opgemerkt. En dan droegen ze nog wel fluorescerende hesjes.

Van Hunnik benaderde een groepje inwoners van de Valeriaan en omliggende straten. Zij kregen een hesje van de politie en gingen, na een briefing door Van Hunnik, in groepjes van twee op pad door de wijk. Het groepje wijkbewoners is al actief in een wijkplatform en houdt regelmatig contact met elkaar. Nu gingen ze eens kijken hoe makkelijk of moeilijk het is om ergens iets uit een achtertuin te stelen. Toen ze terugkeerden, bleek dat ze steil achterover waren geslagen van het gemak waarmee zo overal, zonder te worden opgemerkt, van alles hadden kunnen meenemen. Hans Haak: ,,Het was één grote verbazing. We liepen ergens achterom en daar bleek het licht in de garage te branden. Ook de deur stond gewoon open. We konden zo naar binnen en van alles meenemen." De anderen hadden soortgelijke ervaringen. ,,We liepen ergens achterom en konden zo doorlopen naar een tuinhuisje, dat open was. Daar stonden mooie fietsen binnen, die we zo ongezien konden meenemen." Anderen troffen vuilnisbakken aan in steegjes, waar je zo mee op het platte dak van schuurtjes kon klimmen. Haak: ,,En bewoners zitten rustig binnen tv te kijken. Die merken er echt niets van. Slechts eenmaal was er ergens beveiliging met een fel zoeklicht met bewegingsmelder." Een van de anderen: ,,Er hing ook ergens een prachtige schotelantenne aan de buitenmuur. Als je die voorzichtig demonteert en op het laatst de snoeren lostrekt, kun je er zo mee vandoor."

Wijkagent Dick van Hunnik sprak van een geslaagde actie. ,,Ze hebben nu kunnen ervaren, hoe makkelijk mensen met hun spullen omgaan. Hoe gemakkelijk het is voor inbrekers en insluipers om hun slag te slaan. Als er eenmaal is ingebroken, komt de politie altijd te laat. En als mensen meer opletten op wat er in de wijk gebeurt, kan er heel veel ellende worden voorkomen. Ik zeg wel eens: laat je onderbuik spreken. Als je denkt dat er iets mis is, meldt het dan bij de politie via 0900-8844. Maar alle wijkagenten in Nijkerk hebben ook een mailadres. Dat kun je vinden op de site politie.nl."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie