WSN: 'Te weinig huurwoningen Doornsteeg'

18 december 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Onder de titel 'De koper aan zet' heeft het college van Nijkerk een kadernota voor de ontwikkeling van nieuwbouwwijk Doornsteeg gepresenteerd. De gemeenteraad moet deze nota donderdagavond vaststellen. Directeur Bertus Rakhorst van de Woningstichting Nijkerk heeft forse kritiek op de nota. ,,Inzetten op koopwoningen is een miskenning van de behoefte aan huurwoningen in Nijkerk."

door Henk Brinkman

Rakhorst zegt zijn kritische opmerkingen in een brief aan het college van Nijkerk en aan de gemeenteraad te hebben kenbaar gemaakt. Dat heeft wel geleid tot een gesprek op ambtelijk, maar niet op bestuurlijk niveau.

Volgens het raadsvoorstel wil het college vooral doorstroming op de woningmarkt bevorderen en 'scheefwonen' tegengaan. Dat laatste betreft mensen met een goed inkomen, die toch in een goedkope huur- of koopwoningen blijven wonen. Rakhorst deelt die doelstelling, maar constateert dat de meeste huurders in sociale huurwoningen, maar wel de middelen hebben om een woning te kopen inmiddels al zijn verhuisd naar een koopwoning. Ook de bereidheid van mensen om naar een duurdere woning door te stromen, schat Rakhorst laag in. Hij wijst erop dat de financiële crisis nog steeds doorwerkt in het uitgavenpatroon van gewone mensen, die voorzichtig blijven met het uitgeven van geld. Bovendien stelt het Kabinet steeds zwaardere eisen aan het verkrijgen van een hypotheek om te voorkomen dat mensen te hoge hypotheekschulden opbouwen.

Duurdere huurwoningen

Ook het op grotere schaal bouwen van duurdere huurwoningen, acht Rakhorst geen oplossing. Rakhorst: ,,Veel woningzoekenden met een inkomen rond de 34.000 euro per jaar zijn niet in staat om duurdere huurwoningen met een huur van rond de 700 euro per maand te betalen." Dat de Tweede Kamer wil dat in Brussel bij de Europese Unie een hogere inkomensgrens voor sociale huurwoningen wordt gepleit, kan op de steun van Rakhorst rekenen, maar hij vraagt zich wel af hoe in Nijkerk aan deze vraag kan worden voldaan als er niet voldoende huurwoningen worden gebouwd.

WSN-directeur Bertus Rakhorst bepleit het bouwen van veel meer huurwoningen in de nieuwe wijk Doornsteeg. Volgens Rakhorst zijn er op dit moment ruim 1200 woningzoekenden in Nijkerk. Het grootste deel daarvan zijn mensen die voor het eerst een woning willen huren. Het college van Nijkerk wil de zogenoemde kernvoorraad huurwoningen vasthouden op ongeveer 3500 woningen in de hele gemeente. ,,Maar", zegt Rakhorst, ,,Als we in Nijkerk in de komende 100 jaar de bestaande sociale huurwoningen willen vervangen, moeten er alleen al daarom jaarlijks 35 woningen worden gebouwd. En er zijn extra woningen nodig om aan de vraag op korte termijn te voldoen. Als het college er dan voor kiest in de nieuwe wijk Doornsteeg vooral koopwoningen te bouwen en slechts een kwart van het aantal te bouwen woningen voor sociale huur- en koopwoningen reserveert, zal aan de vraag naar huurwoningen niet worden tegemoetgekomen."

Druppel op gloeiende plaat

Rakhorst bepleit een geheel andere verdeling van het aantal te bouwen woningen in Doornsteeg. ,,In de eerste fase zou minstens de helft van de woningen uit goedkope, sociale woningen moeten bestaan. De meesten daarvan zouden dan huurwoningen moeten zijn."

Volgens Rakhorst sluit dat ook beter aan bij de uitgangspunten van de Woonvisie die door de gemeenteraad is vastgesteld en bij het zogenoemde Kwalitatief Woningprogramma (KWP). Dat KWP is door het bestuur van de regio FoodValley als inspanningsverplichting voor de gemeenten vastgelegd.

Rakhorst vindt het onbegrijpelijk dat het aantal sociale huurwoningen in de planvorming voor Doornsteeg naar beneden is bijgesteld. ,,Dat is ook niet in het belang van de Nijkerkse inwoners. Het zou eigenlijk naar boven moeten worden bijgesteld. Als dat wordt gehandhaafd, komen er op een totaal van 300 te bouwen woningen in de komende vijf jaar, zouden dat slechts 100 huurwoningen zijn. Een druppel op een gloeiende plaat, gezien het grote aantal woningzoekenden."

Ook de keuze voor appartementen in de nieuwe wijk, stuit op zijn kritiek. ,,De markt voor luxe appartementen is verzadigd. Alleen in het centrum van de stad, kun je die nog verkopen."

Rakhorst begrijpt heel goed dat een andere verdeling van de woningen financiële gevolgen heeft, maar vindt het pas van daadkracht getuigen om daar van tevoren rekening mee te houden. ,,Dan wordt tegemoetgekomen aan de gerechtvaardigde belangen van minder draagkrachtige Nijkerkers."

advertentie
advertentie