Column Cactus: Het gat van Niekark

16 december 2013 om 00:00 Nieuws

Ik heb het er al eerder over gehad. Hoe diep is het gat waar Niekark, na het toch op grootse wijze gevierde en beleefde jubileumjaar Nijkerk600, in valt? Nu al moet worden gevreesd dat het jaar 2014 haast niet anders dan schraal, sober, simpel, somber en saai zal worden na zo'n topjaar wat evenementen, activiteiten en feestelijkheden betreft. Het is dus belangrijk dat er in 2014 ook weer genoeg initiatieven ontwikkeld gaan worden. Want anders vallen we in een gat dat met geen tien putdeksels, voorzien van de beeltenis van de Mooiste Toren van Nederland, gedicht kan worden. Leuk idee trouwens, die putdeksels met de Mooiste Toren. Zo eentje wil ik er ook wel voor mijn deur. Wie niet? Zelfs Niekarkers, woonachtig in buurgemeenten, lonken naar deze putdeksels en het gerucht gaat zelfs dat er al putdeksels met de Mooiste Toren geleverd zijn aan personen buiten onze stadsgrenzen. Goeie zaak. Wat mij betreft worden alle rioolgaten in heel Nederland met deze putdeksels gedicht. Niekark promotie pur sang!

In het Niekarkse winkelcentrum vallen ook gaten. Winkels sluiten. Niet de minsten! Kochten Niekarkers decennialang hun schoenen bij 'Bievank', over een tijdje is dat verleden tijd. Niekarkers zullen nooit meer zo lopen als voorheen. Een trieste constatering want 'Bievank' is en was een begrip in Niekark.

Zo veranderen zaken en zullen, hopelijk, andere ondernemers het gat dat 'Bievank' achterlaat opvullen met winkels die het centrum attractief houden en maken. Want leegstand is dodelijk maar met de huidige economische malaise helaas niet altijd te voorkomen. Of zullen we de gaten opvullen met supermarkten? Dat Niekarkers van gekkigheid niet meer weten waar ze boodschappen zullen gaan doen. Bij Jumbo, Albert Heijn, Aldi, Boni, Lidl, Dirk van den Broek, EMTE supermarkten, Dekamarkt, C1000 of.........

Mooi dat er genoeg supermarkten met genoeg parkeerruimte zijn en blijven, maar genoeg is genoeg. Lijkt mij tenminste. De Jumbo naar het Molenplein (een plein waar vroeger een molen stond) en een mooi kerkplein, met bijvoorbeeld betaalbare seniorenwoningen rondom, krek onder de Mooiste Toren van Nederland, dat lijkt me een fraaie gedachte om serieus mee aan de slag te gaan. De politiek zal er ook wel een mening over hebben, toch? Lokale politici kunnen we deze maanden namelijk alles vragen. We kunnen het zo gek niet bedenken of ze zullen het doen met de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 in zicht. Alles voor uw stem! Als er dezer dagen plotseling een CDA'er bij u aanbelt die spontaan gaat stofzuigen of toiletten schoonmaken, laat het maar gebeuren. VVD'ers die uw auto komen wassen, Lokalen die uw tuin winterklaar maken, socialisten die uw zolder opruimen of SGP'ers die uw voordeur van een nieuw likje verf komen voorzien, gewoon laten gebeuren. Dan heeft u te maken met een politieke campagne. De komende maanden zien we ze in processies door straten, lanen en stegen bewegen. Goedlachse Niekarkse politici, vaak een petje op, een kleurrijk partijjasje aan of een opvallende sjaal om. Zij verkondigen u grote blijdschap, zijn niet voor één gat te vangen, geven rondjes in de kroeg en beloven gouden bergen in ruil voor uw stem. Laat ze lekker hun gang gaan. Na 19 maart 2014 vallen ook zij weer in een gat van waaruit ze hun politieke beloftes en toezeggingen waar mogen gaan maken.

Maar het grootste GAT zien we momenteel tegenover het vroegere weeshuis. Daar wordt hard gewerkt aan wat ooit een parkeergarage zal zijn. Wat een gat is dat! Met recht hét GAT van Niekark. Hopelijk verloopt alles nu voorspoedig en snel in, op en rond Molenplein. Dat het maar geen project wordt waar grote gaten vallen en het ene gat met het andere gat gedicht moet worden...

Cactus

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie