4 december 2013 om 00:00 Nieuws

GFT-zakken vervangen door bakken

NIJKERK – De zakken voor groente- fruit- en tuinafval die vooral in Nijkerk nog veel worden gebruikt gaan verdwijnen. In plaats daarvan krijgt ieder huishouden een groene container. Gratis. Deze wordt ook gratis geleegd.

door Henk Brinkman

Het college deed dit voorstel aan de gemeenteraad en die besloot in zijn geheel met het voorstel in te stemmen. Alleen Ries van Elteren (LB) sprak de angst uit dat mensen de mogelijkheid van een gratis container zullen gebruiken om er restafval in te doen en dat af te dekken met een laagje groenafval. Zo komen ze dan gratis van hun afval af. Terwijl het juist de bedoeling is dat er minder GFT-afval in de grijze zak of grijze container terecht komt. Verbranden van GFT-afval is erg duur. Het doel van het voorstel is om mensen te verleiden hun GFT-afval echt te scheiden van het restafval dat in de grijze zak thuishoort. Maar volgens wethouder René Windhouwer zal het zo’n vaart niet lopen. ,,We gaan daarover uitgebreid voorlichten. Ook zullen de inzamelaars goed opletten en eventueel gaan we over tot handhaving.” In dat laatste geval kunnen boetes worden uitgedeeld.

Op voorspraak van Ries van Elteren krijgen bewoners van het buitengebied de keus of zij wel of geen groene container aanpakken van de gemeente. Veel bewoners van het buitengebied composteren hun GFT-afval en hebben dan geen behoefte aan een extra groene container.

Een voorstel van Marieke Doddema (CU-SGP) om bewoners van appartementen of hoogbouw de keuze te beiden om in plaats van een ruimteverslindende groene container een kleinere GFT-emmer te vragen, die dan in een grote container buiten kan worden geleegd, kreeg unaniem steun van de gemeenteraad.

Een voorstel van Eghard Kouwenhoven (PRO21) om de milieustraat ook zaterdagmiddag te openen werd wel in stemming gebracht, maar de stemmen staakten, waardoor de motie in december nogmaals in stemming zal worden gebracht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie