4 december 2013 om 00:00 Nieuws

Arie Slob (CU) bezoekt Nijkerk

‘Niet opsluiten in Haagse papieren werkelijkheid’

NIJKERK – Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, bracht vorige week een werkbezoek aan Nijkerk. Hij ging langs bij dagbestedingscentrum De Roozelaar, sprak met werkzoekenden en het gemeentebestuur en voerde gesprekken met Nijkerkse predikanten.

door Henk Brinkman

Slob, sinds het najaarsakkoord tussen het kabinet van Mark Rutte en de oppositiepartijen D66, SGP en CU, een politicus die veel invloed op de macht kan uitoefenen, brengt regelmatig werkbezoeken in het land. Hij sprak over een ‘mooi middagje Nijkerk’. In dagbestedingscentrum de Roozelaar werd hij ontvangen door directeur Ad Waardenburg, die uitleg gaf over het werk dat door de mensen met een arbeidshandicap wordt uitgevoerd. Waardenburg: ,,Wij willen laten zien dat deze doelgroep van arbeidsgehandicapten op deze manier een zinvolle bijdrage levert aan de maatschappij. De politiek moet weten van hoeveel belang dit is voor mensen met een beperking en dat we dat zoveel mogelijk in stand moeten houden.”

Op het stadhuis voerde Slob vervolgens gesprekken met het gemeentebestuur en met een aantal werkzoekenden. Slob: ,,Mensen beklagen zich wel over de verplichting om per week een aantal sollicitatiebrieven te schrijven, waarvan zij bijna van tevoren weten dat het sturen zinloos is. Daar moeten we het nog eens over hebben. Maar het viel mij wel op dat de betrokken werkzoekenden ongelooflijk veel veerkracht laten zien.”

Slob is zich bewust van zijn nieuwe positie, waarin hij tegen het centrum van de macht aanschurkt. ,,Het is nu wel zo dat de regeringspartijen ruimte moeten bieden voor onze opvattingen. Ook als het gaat om de nieuwe wetgeving op het gebied van zorg en arbeidsparticipatie. Een deel van die wetten moet nog door de Kamer worden besproken. Daarom ga ik graag het land in om te zien wat er in de praktijk van terecht komt. Ik wil niet opgesloten zitten in de Haagse kaasstolp. En als het gaat om zorg en arbeidsparticipatie moet er wel een consensus , een overeenstemming komen over goede omschrijvingen van wat belangrijk is voor mensen. Anderzijds moeten gemeenten wel voldoende ruimte krijgen om maatwerk te leveren. De omstandigheden kunnen per gemeente verschillen.” Hij vertelde dat zijn fractie al verschillende mensen met een arbeidshandicap mogelijkheden had geboden om ervaring op te doen. ,,Die zijn ook weer doorgegroeid naar een nieuwe baan. We moeten daarin zelf het goede voorbeeld geven.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie