Documentaire 'Het Oude Huis'

Nieuws

NIJKERK - Elk huis is een stille getuige van de vreugde en het verdriet van de mensen die er wonen. In de IKON-documentaire Het Oude Huis komen de persoonlijke verhalen van de huidige en vroegere bewoners van de monumentale pastorie van Nijkerk samen in een documentaire die de persoonlijke en de wereldgeschiedenis op een bijzondere manier verbindt. Op initiatief van de huidige bewoners, die geboeid raakten door de geschiedenis van hun huis, keren oud-bewoners nog eenmaal terug en vertellen hun persoonlijke verhaal over de tijd dat zij in de pastorie woonden en werkten.

Jacquelien en Henk Claasen kochten het huis in 2002. Na een grondige restauratie hielden ze 'open huis' voor de oud-bewoners. Ze achterhaalden meer dan 25 adressen van gezinnen, echtparen en alleenstaanden. Via de oud-bewoners kregen ze prachtige en ontroerende verhalen te horen, waarin de grote gebeurtenissen van de wereldgeschiedenis weerspiegeld worden in de levens van individuën. Het huis stamt uit 1881. In de 130 jaar sinds de bouw heeft het onder andere dienst gedaan als pastorie, als onderduikadres in de Tweede Wereldoorlog en later ook als pension voor vrouwelijke studenten en leraressen. Al die verhalen willen Jacquelien en Henk Claasen samenbrengen in een boek. Het schrijven van dit boek lijkt echter hun laatste gezamenlijke project te worden. Henk kreeg zeven jaar geleden te horen dat hij de zeldzame spierziekte ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) heeft. Deze ziekte tast alle spieren aan, waardoor bewegen uiteindelijk onmogelijk wordt en hij eraan zal overlijden.

Het Oude Huis combineert het persoonlijke verhaal van Henk en Jacqueline Claasen met de herinneringen van de oud-bewoners. Daardoor is een zorgvuldige en aangrijpende film ontstaan die abstracte geschiedenis tot leven brengt.

De documentaire Het Oude Huis wordt op woensdag 4 december om 23.15 uur uitgezonden door de IKON op Nederland 2.

advertentie