Romandebuut Hans Wentholt

Nieuws

HOEVELAKEN - Hans Wentholt, die van 1978 tot 1986 wethouder was van Hoevelaken, maakt op 71-jarige leeftijd zijn debuut als romanschrijver. Het boek gaat over Agnese Gresheskaya, een operazangeres, die in 1954, één jaar na de dood van Stalin, geboren werd in Odessa aan de Zwarte Zee. Zij heeft, zoals Wentholt het schrijft, 'een goddelijke stem' en een zo uitzonderlijk talent, dat kenners en liefhebbers van opera haar een carrière à la Maria Callas voorspellen.

door Gerrit Steen

Op het conservatorium wordt zij jaloers de 'studentendiva' genoemd. Maar heeft Agnese wel het karakter en de persoonlijkheid om wèrkelijk de prima donna assoluta te worden? Heeft zij niet teveel andere talenten? Zij groeit op in een familie, waarin - net als in Odessa - allerlei culturen en landsaarden samen komen. Men heeft ook daarom heel verschillende verwachtingen van haar. Haar vader en groothouders zijn verbannen geweest naar de Goelag. Als Agnese een grote ster wil worden zal zij sommige verwachtingen moeten beschamen. Kan zij dat? Kan zij dat ten opzichte van man en kind?

Hans Wentholt, van huis uit psycholoog, ging een paar jaar na zijn wethouderschap aan het werk als impressario en concertorganisator in de klassieke muziek, begeleidde zowel beginnende zangers als internationale opera-beroemdheden als José Carreras, Kiri te Kanawa, Agnes Baltsa en Inessa Galante. Ze waren allemaal kwetsbaar, zag hij. En niet zelden ook eigenwijs! Hij zag grote talenten slagen en mislukken. Zijn ervaringen vinden hun neerslag in 'Agnese'. Een boek over een uitermate boeiend, maar niet eenvoudig leven. De zangeres, die na de val van de Muur in 1989 naar het Westen komt om wereldster te worden, ervaart hoe onvrij maar anderzijds ook hoe beschermd het communistische systeem voor haar was. Dat gaat haar, ondanks vele successen, niet in de koude kleren zitten. Maar waar ter wereld zij ook optreedt, Agnese kijkt uit over de Zwarte Zee. Zittend onder de geurende acacia's bovenaan de Potemkintrappen in Odessa. De stad waar zij de liefde vond en verloor. Het stelt haar gerust. En zij zingt. Wonderschoon.

Hans Wentholt hield zijn hele leven al van schrijven en zingen. Als student deed hij beide. Daarna nauwelijks meer, omdat hij er geen tijd meer voor had. Voor zingen vindt hij zichzelf nu te oud, voor schrijven niet. Wentholt is ruim 20 jaar in de politieke arena van Hoevelaken werkzaam geweest, hij begon in 1974 als raadslid, was 8 jaar wethouder (1978-1986) met als portefeuilles onderwijs, sport en cultuur, milieu.

Het boek zou vorige week gepresenteerd worden, maar dat ging wegens gebrek aan belangstelling niet door.

advertentie