Conflict over bedrijven Talmastraat

13 november 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK/NIJKERKERVEEN - Ondernemers met bedrijven aan de Talmastraat in Nijkerkerveen vrezen dat de gemeente langs een omweg hun rechten aan wil tasten. Zij hebben zich in een brief tot de gemeenteraad gewend met hun zorgen. Volgens wethouder René Windhouwer is er geen sprake van aantasting van rechten.

door Henk Brinkman

De Talmastraat in Nijkerkerveen is eigenlijk een klein bedrijventerrein. Sommige van deze bedrijven hebben een milieuvergunning in tamelijk zware categorie. In het weiland achter de Talmastraat had de gemeente voorzien in woningbouw in een bestemmingsplan met de titel Deelplan 1A. Dat bestemmingsplan werd enkele jaren geleden door de gemeenteraad vastgesteld. In de discussie in de raad werden door diverse partijen kritische vragen gesteld over de gehanteerde omschrijvingen voor de milieubelasting door bedrijven. De wethouder bezwoer, dat die omschrijving houdbaar was. De raad liet zich overtuigen en stemde in met het plan. De Raad van State was minder overtuigd, bleek toen ondernemers het plan aanvochten. Volgens de Raad van State waren de rechten van de ondernemers niet voldoende omschreven en het bestemmingsplan werd vernietigd. Dat leidde er al toe dat partijen in de gemeenteraad twijfelden of er voldoende juridische kennis in het stadhuis aanwezig was. Zij vroegen om een onderzoek daarnaar.

Het gemeentebestuur besloot na de vernietiging van het Deelpan 1A door de Raad van State om eerst een raamplan voor Nijkerkerveen te maken. René Windhouwer: ,,We willen eerst een geactualiseerd bestemmingsplan en dan pas naar Deelplan 1A kijken." Hij merkt daarbij op dat er niet geheel duidelijkheid is over de milieurechten van de ondernemers aan de Talmastraat. ,,Die zijn niet helder in een tabelletje onder te brengen. Over de oude rechten en de beschrijving daarvan is discussie mogelijk. Wij willen de bedrijven recht geven op milieucategorie 3.1. Bedrijven met een zwaardere categorie mogen zich daar wel vestigen, maar dan moeten ze wel maatregelen nemen om overlast te voorkomen. Milieucategorie 3.2 wordt niet bij recht toegekend, maar blijft wel mogelijk. We moeten ook rekening houden met de mensen die nu al in die omgeving wonen."

De ondernemers uit de Talmastraat zijn er nog niet erg gerust op dat het gemeentebestuur van Nijkerk ook hun belangen scherp in het vizier houdt. Zij vrezen een ontwikkeling, die schadelijk is voor de gevestigde ondernemers. Woordvoerder Henk de Greef: ,,Na de vernietiging door de Raad van State van het deelplan 1a te Nijkerkerveen, heeft het college een strategie ontwikkeld die juridisch houdbaar zou moeten zijn. Deze strategie behelst enkel toch beperking van de milieurechten van de gevestigde ondernemers. Dit in strijd met de toezeggingen van het college, dat er aan de bestaande rechten van gevestigde ondernemers niet getornd zou worden. De vraag rijst of deze strategie politiek wel houdbaar is. Wat is de waarde van een toezegging van het college tijdens de raadsvergadering?"

Verder is De Greef bang dat het bedrijventerrein aan de Talmastraat straks zit ingeklemd tussen woonwijken. ,,Welke gevolgen heeft dat voor de rechten van de ondernemers? De wethouder legt de discussie over de rechten van de bedrijven toch weer bij de ondernemers, terwijl de Raad van State heeft uitgesproken dat er ook rechten bestaan op een zwaardere milieuvergunning. Windhouwer zou echt in gesprek moeten gaan over de rechten van de ondernemers. Wij zijn van mening dat de Raad een besluit zou moeten nemen over het al of niet ontwikkelen van deelplan 1a en als daartoe besloten wordt, de methode om te komen tot een ontwikkeling die aan alle partijen recht doet."

De ondernemers hebben zich in een brief tot de gemeenteraad gewend en hun zorgen kenbaar gemaakt. Woordvoerders van diverse partijen als PPP, Lokaal Belang, PRO21 en CDA hebben zich al kritisch uitgelaten over de plannen en willen dat in de raad aan de orde stellen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie