Wim Stroetinga: Het leven van een topsporter

Nieuws

NIJKERK – Tijd voor een interview heeft de sinds vorig jaar juni in Nijkerk woonachtige profwielrenner Wim Stroetinga eigenlijk niet. Vrijdag, zaterdag en zondag reed hij de Puntenkoers en de Koppelkoers op het EK Baanwielrennen in Apeldoorn. Zondagavond kwam hij thuis, maar hij moest direct zijn koffers pakken en doorreizen naar Amsterdam waar hij deze week de Zesdaagse van Amsterdam rijdt. Dat is het leven van een profsporter.

door Henk Brinkman

Wim Stroetinga (28) stamt uit een sportieve Friese familie. Zijn broer Arjan is een topper bij het marathonschaatsen. Stroetinga woont met zijn vriendin Roxane Knetemann sinds juni 2012 in Nijkerk in de nieuwbouwwijk De Bogen. Roxane is in de voetsporen van haar vader, de beroemde wielrenner Gerrie Knetemann, die in 2004 is overleden, getreden. Zij is ook profwielrenner. Stroetinga: ,,Nijkerk ligt voor ons veel centraler. Ik moet vaak trainen in Apeldoorn. Dat is voor mij veel makkelijker bereikbaar dan vanuit Friesland. En voor Roxane is het ook handiger dan de reis vanuit Krommenie.” Dat beide topsporters samenwonen heeft voordelen. Vorige week stond in de Volkskrant een artikel met de kop: Liefde is zilver, winnen is goud. In dat stuk over relaties tussen topsporters, merkten topzwemster Ranomi Kromowidjojo en haar vriend Pieter van den Hoogenband in een interview in de Volkskrant op, dat topsporters elkaar beter begrijpen. ,,Je hoeft niets uit te leggen. We begrijpen van elkaar wat er speelt.”

Wim Stroetinga herkent dat. Maar hij ziet ook de nadelen. ,,Je bent ook vaak alleen thuis. Want ik rijd wedstrijden vaak in de winter. Roxane vaak ’s zomers. Als zij veel thuis is, ben ik veel weg en andersom. Dat is wel jammer. Maar de topsport neemt een jaar of tien van ons leven in beslag. Onze relatie duurt veel langer.”

Het bevalt beiden goed in Nijkerk, al hebben ze nog niet heel veel tijd gehad om de buurt te leren kennen. ,,Maar we hebben al eens een buurtbarbecue bezocht. Het is hier wel anders dan in Friesland. Ik kom uit Oldeberkoop. Een klein plaatsje in de buurt van Heerenveen en Wolvega. Daar kent iedereen elkaar.”

Wim Stroetinga kreeg het sporten met de paplepel ingegoten door zijn vader. ,,Ik heb van alles gedaan. Schaatsen, zwemmen, shorttrack, judo. Ik had toch het meeste plezier in het wielrennen. Mijn vader gaf dat advies ook. Doe waar je het meeste plezier in hebt.” En plezier in het wielrennen heeft hij nog steeds. Ook al is het leven van een profsporter soms hard. Althans voor de buitenwereld. Wim Stroetinga: ,,Op stap gaan met een vriendengroep doe ik vrijwel niet. Daar heb ik geen tijd voor en bovendien moet ik dan ook rusten. Maar het heeft me ook nooit getrokken. En als je ziet waar ik allemaal geweest ben voor wedstrijden. Naar Australië, Zuid Afrika. En je komt daar niet als toerist, maar voor de wedstrijden. Tijdens de wedstrijd zie jet het land van een heel andere kant.”

Wim Stroetinga heeft verschillende titels op zijn erelijst prijken. Bij de junioren werd hij wereldkampioen op het baanonderdeel scratch. Als senior haalde hij zilver in dezelfde discipline op de WK baanwielrennen in 2007. Op de weg heeft hij gereden voor team Milram, maar zijn wegcarrière is minder succesvol verlopen. Al werd hij tweede tijdens een benefietcriterium in Australië achter topsprinter Robbie McEwen. Vanaf 2011 rijdt hij voor Ubbink-Koga Cycling Team. Hij won etappes in Olympia’s Tour en de Ronde van Overijssel. Op de baan won hij met partner Peter Schep de Zesdaagse van Rotterdam, het summum van de Zesdaagsen in Nederland.

Na het EK richt Stroetinga zijn pijlen op de WK-titel Puntenkoers, dat volgend jaar februari in Columbia wordt verreden. Hij kent zijn krachten. ,,Ik behoor wel tot de favorieten, maar veel hangt af van de indeling en het verloop van de koers. Eigenlijk hoop ik dat de Puntenkoers weer op het Olympisch programma in Rio de Janeiro terugkeert, waar het van de agenda is afgehaald, maar als dat gebeurt zal dat voor mij wel te laat zijn. Maar ook voor de ploegenachtervolging zou ik me wel willen plaatsen. ”

Deze week rijdt Stroetinga de Zesdaagse van Amsterdam. Een kermis van zes dagen met wielrennen, muziek, show. Oudere lezers weten nog dat Peter Post, later de roemruchte ploegleider, eind jaren ’60 tot zesdaagse keizer werd uitgeroepen omdat hij er zoveel won.

Hij rijdt met een nieuwe partner, nadat Peter Schep moest afhaken vanwege een afgeknelde spierslagader. Stroetinga vormt nu een koppel met Jens Mouris. Beiden gaan voor de winst. Stroetinga: ,,Rotterdam is wel de mooiste zesdaagse en die heb ik met Peter Schep al een keer gewonnen. Nu wil ik in Amsterdam ook winnen. Het is wel een aparte sfeer tijdens een zesdaagse. Het is net een kermis. Je ziet bijna geen daglicht. De wedstrijden zijn ’s avonds en daarna moet je nog uitrijden en je laten masseren. De volgende morgen is het ontbijt pas om 12 uur. Daarna is er ook weer een massage. Het publiek komt ook puur voor de show.”

Hoofdonderdelen van de zesdaagse is de Koppelkoers, waarbij twee rijders in de baan zijn en elkaar aflossen. Maar ook de ander baandisciplines komen aan bod, zoals Keirin, supersprint, tijdritten, ritten achter de dernymotoren.

De Zesdaagse van Amsterdam is nauwelijks op televisie te volgen. Wel zijn op de website www.zesdaagseamsterdam.nl video’s te zien.

advertentie