15 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

--------------------------------------------------------------------

Bij aankomst bij de Koninklijke BDU is dit bericht gecontroleerd op de aanwezigheid van virussen.

Het Kalkhok is dood? Leve het Kalkhok

NIJKERK – Hoewel de naam niet meer in de nieuwe winkel voorkomt, blijft het begrip Kalkhok in Nijkerk toch bestaan. De winkel met de lange historie aan het Singel, moest begin dit jaar de deuren sluiten, maar de oud-medewerkers bleven zinnen op een doorstart in enge vorm. Dat is nu gelukt. Wethouder Geert Horst opent de nieuwe winkel op zaterdag 19 oktober om 9 uur.

door Henk Brinkman

Het Kalkhok is al anderhalve eeuw een begrip in Nijkerk. Een winkel waar je van alles kon krijgen voor het huishouden. Van verf tot bestrijdingsmiddelen, van gereedschap tot kleine schroefjes en moertjes. Je kon het haast niet zo gek bedenken of het Kalkhok had het wel. Toch liep de omzet zodanig terug dat eigenaar Cees de Vries er geen gat meer in zag en het pand aan het Singel verkocht. Maar oud-medewerkers gaan nu een nieuwe winkel met vrijwel hetzelfde assortiment openen aan de Nieuwstraat 8 in het pand waar voorheen de winkel met spullen voor de paardensport van Herman van de Bunt was gevestigd. De winkel gaat open onder de naam Luigjes. Eigenaar is Mark Luigjes, die samen met zijn vrouw Jennifer de kar gaat trekken. Mark is een zoon van Wim Luigjes die al sinds mensenheugenis in het Kalkhok werkte. Ook Mark heeft daar vroeger nog gewerkt en hij zag wel brood in een doorstart.

In de winkel zullen veel bekende gezichten te zien zijn voor nieuwe klanten. André van Middendorp, Joanan van Herwijnen, Harold Aalbers willen de doorstart graag meemaken. Maar ook Robert van der Wielen Pieter Kraan en later ook Wim Luigjes verlenen hun medewerking.

Het assortiment van de nieuwe winkel is vrijwel hetzelfde gebleven, ook al is er geen houtzagerij meer. Harold Aalbers: ,,We hebben niet zo’n grote schuur meer achter de winkel. Maar het winkeloppervlak is wel groter.” Rondkijkend in de nieuwe winkel zie je ineens oude vertrouwde producten. Vim, wie kent het nog? Biotex in alle soorten en maten. Olielampen en apart verkrijgbaar de brandkousjes. Het is hier straks allemaal verkrijgbaar. Maar ook voor het boerenerf is van alles te verkrijgen. Klompen, spaden en zelfs schrikdraad.

Mark Luigjes is vol optimisme en ook de medewerkers zien de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Niet alles blijft bij het oude. Mark Luigjes voert wel een vernieuwing door. ,,De nadruk zal nog meer op snelle service komen te liggen. Er is een compleet nieuw kassasysteem, waardoor we heel goed onze voorraden kunnen beheren. En er komt een webshop: www.luigjes.nl. Onze producten zijn dan ook online te bestellen en worden na bestelling de volgende dag geleverd. En mocht er in gewone winkel iets uit voorraad zijn, dan zorgen we ervoor dat het de volgende dag leverbaar is.”

Zaterdag 19 oktober staat geheel in het teken van de opening. Het wordt een feestelijke dag met poffertjes, hapjes en drankjes. De nieuwe (of oude) medewerkers verwelkomen die dag graag veel Nijkerkers.

Foto: Mark Luijges (l) en nieuwe (of oude) medewerkers zijn druk met inrichten van de nieuwe winkel.

advertentie
advertentie