Nieuws

'Niekarkse Neil'

Het zijn de woorden van de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong toen hij zijn voetstap op de maan plantte: 'That's one small step for a man, one giant leap for mankind', oftewel 'Dat is een kleine stap van een mens, een grote sprong voor de mensheid'.

Mooie woorden die nagenoeg iedereen ter wereld kent.

Heel veel jaren na die eerste maanlanding in juli 1969, lees ik in de krant het bericht dat Niekarker Gerard van den Tweel voornemens is een ruimtereis te maken. Onze 'bevlogen' eigen 'Neil Armstrong' heeft dat altijd al gewild en is sowieso zeer geïnteresseerd in de ruimtevaart. 'Een kleine stap voor Gerard van den Tweel, een grote sprong voor Niekark'...

Het vliegtuig dat deze ruimtereis gaat maken, stijgt op van Curaçao, zo ongeveer het tweede 'thuis' van onze 'Niekarkse Neil'. Het stijgt net als een gewoon vliegtuig op, maar is binnen drie minuten buiten de dampkring, op een hoogte van zo'n 60 kilometer. Dan gaan de passagiers 5 minuten gewichtloosheid ervaren en het mooiste uitzicht ter wereld hebben. Daarna gaat het in een glijvlucht terug naar de aarde. Voor deze 'once in a lifetime experience', de ervaring van je leven, zal Van den Tweel ongeveer een uur in de lucht zijn. Het prijskaartje dat aan deze ruimtereis hangt is ongeveer 70.000 euro. Stelt niks voor als je bedenkt wat tegenwoordig een retourtje Amsterdam met de trein kost...

Niekarkse Neil heeft wat mij betreft groot gelijk. Als je dit zo graag wilt en het geld speelt geen rol? Gewoon lekker doen!! Niekarkse azijnzeikerds die ik al weer heb gehoord, die vinden dat het schande is en dat hij dat geld beter aan een goed (Niekarks) doel kan geven, zou ik bij deze toch graag de mond willen snoeren. Er is in Niekark al decennialang geen grotere 'subsidieverstrekker', mecenas en sponsor van het sociale en sportieve leven dan Gerard van den Tweel. Een filantroop met hard voor de stad. Oké, ook een zakenman, zeker weten. En zakenlui, zo weten we, worden niet altijd door iedereen gewaardeerd. Want zakenlui zij nu eenmaal niet zelden net even slimmer dan de rest en dat vindt een groot deel van 'de rest' niet altijd even leuk. Maar de wijzer op de weegschaal van weldoen slaat wat Gerard van den Tweel, waar het Niekark betreft, en daar hebben we het over, deze column staat niet voor niets in De Stad Nijkerk, mega ver door in het positieve.

Als 'Niekarkse Neil' straks in glijvlucht en tijdelijk gewichtsloos boven de aarde zweeft, zal hij tevergeefs zoeken naar Niekark en daarmee ook de nietigheid van alles ervaren. Zelfs de Mooiste Toren van Nederland, het lege Molenplein en supermarkten zal hij vanuit de oneindige ruimte niet zien. Niekark is nog minder dan een minuscuul stipje op de aarde. Het zal Gerard van den Tweel er echter niet van weerhouden zijn 'vermogen' te delen met die 'grote' stad waar hij zo van houdt. En dat is maar goed ook, voor Niekark en de Niekarkers.

Laat dat ook maar eens gezegd (en geschreven) zijn. Bij deze!

Behouden (ruimte)vaart...

Cactus

advertentie