Extra actie voor aandacht oversteekplaatsen

Nieuws

NIJKERK - Even na achten 's ochtends is het een drukte van belang bij de oversteekplaats bij de Maranathaschool in Nijkerk, donderdag 5 september. Automobilisten passeren de oversteekplaats op weg naar hun werk, kinderen worden met de auto gebracht of komen te voet of te fiets naar school. Het oversteken wordt in goede banen geleid door verkeersbrigadiers, maar zo aan het begin van het schooljaar is een beetje extra aandacht geen overbodige luxe. Om die reden bracht verkeerswethouder Geert Horst samen met Thomas Hop en Britney van Asperen (leerlingen uit groep 8) een opvallende straattekening aan op het wegdek. ,,We hopen dat automobilisten hierdoor nog beter opletten en hun snelheid aanpassen”, aldus de wethouder.

Uit berekeningen van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) blijkt dat er jaarlijks in Gelderland in de leeftijdscategorie van 0 tot 14 jaar gemiddeld 4 doden en ruim tweehonderd ernstig gewonden vallen. Van het aantal ernstig gewonden is bijna 80 procent fietser.

Om ook de kinderen weer te laten wennen aan het verkeer, bestond de actie bij de Nijkerker basisschool uit twee delen. Met het aanbrengen van de straattekening maken zij de weggebruiker attent op schoolgaande kinderen, maar om ook zelf ervaring op te doen, stappen ze samen met de wethouder en de politie op de fiets. Want veilig fietsen in het verkeer leer je maar op één manier, gewoon door 'te doen'.

advertentie