Zonnepanelen zijn zeer nuttig

19 juni 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Richard en Hettie Stemfoort hadden wel eens gedacht aan zonnepanelen, maar zagen er altijd vanaf vanwege de hoge kosten. Maar de situatie veranderde en vorig jaar besloten zij toch zonnepanelen aan te schaffen. En ze hebben er geen spijt van.

door Henk Brinkman

Richard Stemfoort: ,,Wij dachten dat je die investering pas in 25 jaar terug zou verdienen en daarom begonnen we er niet aan. Vorig jaar was er een informatiebijeenkomst in de Flint in Amersfoort. Er werd voorlichting gegeven, maar er waren ook mensen die hun ervaringen met zonnepanelen vertelden. Ook bleek dat je de investering in 10 jaar kunt terugverdienen. En daarna hebben we besloten er ook mee aan de slag te gaan."

Stemfoort schreef zich in bij een firma en kreeg daarmee aansluiting bij een collectief van mensen die ook zonnepanelen wilden aanschaffen. ,,Met een collectief kun je makkelijker kortingen bedingen. Hoe meer mensen meedoen, hoe hoger de kortingen zijn." De panelen werden uiteindelijk in november geleverd. De montage heeft hij deels zelf uitgevoerd. Zijn woning aan het Driemorgenland heeft niet alleen schuine daken, maar ook platte daken op de garage en de bijkeuken. In totaal heeft hij 20 m2 aan zonnepanelen. Hettie Stemfoort zegt veel reacties te hebben gekregen. ,,Veel mensen zijn nieuwsgierig, maar er zijn ook mensen die vinden dat het er niet uitziet."

Gevraagd naar zijn ervaringen, begint Richard Stemfoort te glimmen. ,,Ook al zijn de panelen vlak voor de winter geplaatst, toch hebben we er al veel voordeel van. We hebben nog een oude meter en op sommige dagen zag je die toch achteruit draaien. Terwijl de echte zonnige dagen nog moeten komen. Maar die panelen werken ook op gewoon daglicht. Vanaf november hebben we in 6,5 maand 1500 kWh verbruikt. Een normaal jaarverbruik is ongeveer 3500 kWh."

Wethouder René Windhouwer is blij met het enthousiasme. ,,Het past in ons milieubeleid. De energiekosten blijven stijgen en dan helpt het om maatregelen te nemen om energie te besparen. Wij willen 46 procent besparen op de uitstoot van CO2 in de bebouwde omgeving van Nijkerk. Daarom hopen we op een olievlekwerking door enthousiaste verhalen zoals van Richard en Hettie Stemfoort."

Gemeentelijke beleidsmedewerker Dirk Bellens vertelt over de verschijning van de Gelderse Zonatlas. ,,Daaruit blijkt dat 52 procent van de woningen in Nijkerk geschikt is voor zonnepanelen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie