Ds. Daan Riemens nam afscheid

19 juni 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - ,,De Nijkerkers hebben het met mij uitgehouden. En ik met hen. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik hier weg moest gaan." Na 27 jaar predikant te zijn geweest van de gereformeerde kerk nam ds. Daan Riemens zondag afscheid van zijn gemeente. Hij gaat met emeritaat.

door Henk Brinkman

Een gesprek met Daan Riemens is een gesprek vol humor. Naast de ernst, heeft hij ook oog voor het komische in het leven. En hij beschikt over een dosis zelfspot. Vrolijk orthodox zou je hem kunnen typeren. Hij las ook graag in het boek van de gereformeerde theoloog Okke Jager met de veelzeggende titel 'De humor van God'.

Daan Riemens groeide op in het Zeeuws Vlaamse Hoek. Hij volgde in Terneuzen de HBS (wat nu atheneum heet - HB) maar maakte die aanvankelijk niet af. Riemens: ,,In 1966 haakte ik af. Ik zat in de examenklas, maar ik had er geen zin meer in en ging werken als loonwerker in de agrarische sector. Ik reed met combines en trekkers. Ik was wel actief in allerlei kerkelijke verenigingen. Sommige mensen vroegen mij: 'Waarom word jij geen dominee?' Mensen zagen dat kennelijk in mij. En langzamerhand leek het mij ook niet gek. Ik ben weer terug gegaan naar de schoolbanken en heb in één jaar de HBS afgemaakt. Ik was 24 toen ik in Kampen theologie ging studeren."

Op de vraag waarom hij toch koos voor het predikantschap, zegt Riemens: ,,Voorop staat dat ik gelovig was. Mensen zagen het in mij, maar ik wilde ook wel de boodschap van het geloof doorgeven. Als ik daar dan de talenten voor had, dacht ik, laat ik dat dan maar doen."

Het was in de kerken een roerige tijd. Theologen als Harry Kuitert, Herman Wiersinga en Cees den Heyer stelden veel zekerheden uit de gereformeerde traditie ter discussie. Riemens bleef staan in de traditie van het orthodoxe gereformeerde geloof. ,,Door mensen als deze theologen zijn de kerken leeggelopen. Ik was meer een leerling van hoogleraren als Ridderbos en Runia. Ook voelde ik verwantschap met vrijgemaakten als Jochem Douma. Ik zat ook in een Schilderkring waar studenten van de gereformeerde en de vrijgemaakte universiteit in Kampen met elkaar in contact kwamen." Tussen beide kerken is het lang water en vuur geweest, maar dat ging in het Zeeuwse Hoek aan Riemens voorbij. ,,Er waren daar meerdere kerken, hervormd, gereformeerd en vrijgemaakt. Maar ze zaten allemaal op de openbare HBS."

Voor Daan Riemens is de liefde van God voor de mensen altijd het centrale thema van het geloof geweest. ,,Mensen zijn nooit te slecht voor God. Dat geef ik ook aan mijn gemeente mee. God geeft liefde en troost. Hij corrigeert ook, maar altijd met de bedoeling: Ik heb je lief. Dat is wat ik doorgeef in mijn preken, maar ook aan het ziekbed of het sterfbed. Het grootste deel van je werk als predikant is luisteren. Als je wat zegt is dat getuigen van Gods liefde."

Riemens is nu 32 jaar predikant. Zijn loopbaan begon in het Groningse Zoutkamp, waar hij ook consulent was van de gemeente in Ulrum, waar ooit in 1834 de Afscheiding van de hervormde kerk begon. Een afscheiding die leidde tot de vorming van de gereformeerde kerken. Nu is hij lid van de Protestantse kerk Nederland, waarin zowel de hervormden en gereformeerden zijn opgegaan. Al is daar volgens hem in Nijkerk nog niet zoveel van te merken. ,,We hebben hier het Contact Orgaan voor Gereformeerde Belijders. Daar spreken mensen van allerlei kerken met elkaar. Dan kom je erachter dat er meer overeenkomsten zijn dan verschillen. 'Waar maken we ons druk om', denk je dan wel eens. 'Laten we gewoon de liefde van God doorgeven.' Maar dat moet wel van onderop groeien en niet van bovenaf worden opgelegd."

Daan Riemens kan het nu echt wat rustiger aan gaan doen. ,,Maar ik blijf wel overal preken op zondagen en ik ben nog actief in allerlei besturen. Bovendien werkt mijn vrouw nog in het onderwijs

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie