Column Randverschijnsel: We zijn helemaal gek geworden....

17 juni 2013 om 00:00 Nieuws

Balancerend op het wankele koord van een aanstaande bezuinigingsronde heeft het Niekarkse college deze operatie Nieuw Nijkerks Evenwicht genoemd. Een fraaie verpakking voor een cadeau dat we als inwoners net zo lief aan onze neus voorbij zien gaan. In de Kadernota worden allerlei bezuinigingsmogelijkheden genoemd. Misschien moet u eens de moeite nemen deze te downloaden op de site van de gemeente. Een lijvig ambtelijk stuk dat vooral z'n beslag zal krijgen na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Benieuwd dus waar de politieke partijen straks richting de burgers in hun verkiezingscampagne mee gaan komen. Het zal vooral over dit stuk moeten gaan en partijen zullen aan moeten geven hoe zij denken dat wij in Niekark het evenwicht kunnen behouden.

Van de bezuinigingssuggesties raak ik vooralsnog niet bepaald enthousiast. Om er een paar te noemen. De fontein op de Frieswijkstraat. Als hij in werking is, een fraaie binnenkomer van het centrum. Zeker sinds het appartementen- en winkelcomplex De Biobak ons de directe zichtlijn op De Toren heeft ontnomen. Maar ooit gedacht dat deze fontein ons 20.000 euro per jaar kost? Dat is althans de bezuiniging die wordt bereikt als de fontein verdwijnt uit het stadsbeeld. Waren die kosten niet bekend toen de fontein werd aangelegd? En wat doen we met de fontein als deze wordt weggehaald? Marktplaats? Oud ijzer? Gaat deze naar de gemeentewerf om decennia later, net als de lantaarn op het marktplein, weer voor de dag te worden gehaald? Laat lekker staan dat ding.

Ook zou er nog meer bezuinigd moeten worden op het onderhoud van het openbaar groen. Nog meer. Ja, u leest het goed. Wel eens opgelet bij u in de buurt hoe het openbaar groen er bij staat. En wel eens gezien hoe het onderhoud plaatsvindt. Dat er op een ochtend vroeg een busje met buitenlanders in uw buurt wordt gedropt? Die nog niet zo lang daarvoor kennis maakten met een schoffel en een hark. Die in een mum van tijd even wat onkruid wieden, dat achterlaten op de straat en weer verdwijnen. De buurt dan mag hopen dat er niet te veel wind staat zodat het spul er nog ligt als het door een andere ploeg wordt opgehaald. Als het wordt opgehaald! We leggen nog steeds mooie groenpartijen aan in Niekark maar het onderhoud is nu al om te janken. Daar zouden we nog 500.000 euro op willen besparen? Oh ja, men wil de buurtbewoners meer bij het onderhoud in de wijk willen betrekken. Succes ermee. Wel eens gezien hoe in wijken sommige tuinen erbij liggen? En dat moet dan de hele wijk gaan onderhouden?

De voorgestelde bezuinigingen zullen Niekark tot een verrommelde en sjofele stad maken. Waar gras en onkruid welig tieren. Waar op handhaving in het openbaar gebied ook bezuinigd zou kunnen worden. Net nu de handhavers een dure nieuwe auto hebben gekregen van onze belastingcenten. Hondenbeleid zou ook op de helling kunnen en speeltuinen? Och, daar kan de helft van weg. De algehele verschraling, verrommeling en verloedering van Niekark is aanstaande. En ook las ik ergens dat bezuinigd kan worden op de beiaardier! Niekark, de stad met de mooiste Toren van Nederland! Daar moeten juist beiaardiers bij!

Zijn we nou toch helemaal gek geworden!!

Cactus

advertentie
advertentie