Vijftig jaar buitensport in Hoevelaken

17 juni 2013 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN - TV Weldam, sc Hoevelaken en kv Telstar vieren op zaterdag 22 juni het heuglijke feit dat er vijftig jaar in verenigingsverband kan worden getennist, gevoetbald en gekorfbald in Hoevelaken. De jubileumcommissies van de drie sportverenigingen hebben elkaar ruim een jaar geleden gevonden, om gezamenlijk aandacht te besteden aan het bestaan van een halve eeuw buitensport in Hoevelaken. Naast de jubileumactiviteiten, die de verschillende jubileumcommissies voor hun eigen vereniging organiseren, staat het dorp zaterdag bol van verschillende sportactiviteiten, met als thema 'Beweeg en Beleef'. De dag wordt ondersteund door Nijkerk 600.

De feestdag begint om 8.30 uur met een groots ontbijt op De Brink, waarvoor de Hoevelakense bevolking uitgenodigd is. Om 9.00 uur geeft sportverslaggever Jeroen Stomphorst, tezamen met wethouder Bert de Graaf, het startschot in de vorm van een vraaggesprek. Na het spel 'petje op, petje af' en een gezamenlijke warming up, verzorgd door Millennium, kan er een rondgang worden gemaakt langs de drie genoemde sportverenigingen. Tevens organiseert Mijnten schaats- en skeelersport van 10.00 uur tot 12.00 uur een skeelerclinic in het dorpscentrum. Op De Brink staan de gehele dag verschillende kraampjes waar belangstellenden informatie kunnen krijgen over verschillende sportverenigingen of een gezonde(re) manier van leven. Om 16.15 uur wordt de dag 'Beweeg en Beleef' in het dorp weer afgesloten.

Voor de rondgang langs de drie sportcomplexen is een stempelkaart nodig. Deze stempelkaarten zijn verspreid via de scholen en, voor zo ver mogelijk, de drie sportverenigingen. In de kraam van de tennis-, voetbal en korfbalvereniging, op De Brink, zijn zaterdag ook nog stempelkaarten te verkrijgen.

De stempelkaart dient bij genoemde kraam te worden geactiveerd. Bij de drie sportverenigingen kunnen deelnemers stempels verdienen door mee te doen aan de activiteiten. Aan het eind van de middag kunnen de stempelkaarten weer worden ingeleverd bij de kraam van de sportclubs, waarna er onder de volle stempelkaarten mooie prijzen worden verloot, waaronder een tablet.

Dat Jeroen Stomphorst is uitgenodigd om de dag 'Beleef en Beweeg' te openen is geen toeval. De presentator van Studio Sport groeide op in Hoevelaken en was in zijn jeugdjaren lid van zowel sc Hoevelaken als tennisclub Weldam. ,,Toen de velden op het Kerkepad in 1979 in gebruik werden genomen, mocht ik als jongste lid de vlag hijsen, samen met het jongste lid van Telstar."

De voetbaljeugd werkte aan het Kerkepad, tevens ook de thuishaven van Telstar, vervolgens zeven jaar haar wedstrijden af, de senioren speelden aan de Sportweg. ,,Geen zak aan", zegt Stomphorst nu over die periode van een gescheiden vereniging. ,,Je was blij, wanneer je een keer in het dorp zelf mocht spelen".

Stomphorst combineerde zijn voetbalactiviteiten met judo, totdat hij na een WK basketbal ineens gegrepen werd door de basketbalsport. Hij gaf de judosport eraan en combineerde het voetbal met het basketbal. ,,Soms kwam ik met de kalk op mijn knieën de sporthal in."

,,Ik ben nog altijd gek van sport, maar was nergens een groot talent in", zegt Stomphorst. ,,Wel was ik een fanatiek baasje. Ik kon slecht tegen mijn verlies. Bij Weldam heeft mijn vader wel eens op het punt gestaan om me van de baan te trekken. Verder kan ik me ook niet herinneren, dat ik een keer geen zin had om te trainen of te spelen. Ik was vroeger vier, vijf dagen in de week met sport bezig. Thuis at ik dan alleen een opgewarmd 'prakkie'.''

Na de school voor de journalistiek kwam Jeroen Stomphorst (40) als nieuwslezer terecht bij de radio. Bij 3FM zette hij met een paar collega's het nieuws op. In 2005 werd hem gevraagd mee te doen aan een screentest voor Studio Sport. Hij deed dat met een paar anderen in eerste instantie voor de lol. ,,Maar ik was wel toe aan een stap om iets nieuws te doen", zwakt Stomphorst het lolletje af. ,,Het werd tijd om verder te kijken. Ik wilde bij Studio Sport of Langs de lijn wel iets doen, al wist ik nog niet precies in welke vorm."

Naast de presentatie op tv of radio maakt Stomphorst voor verschillende takken van sport ook programma's op locatie. ,,Dat is met afstand het leukste om te doen", zegt hij. ,,Het is bijzonder, om bij andere takken van sport te gaan kijken en alles van nabij te zien gebeuren."

Programma

08.30 uur: ontbijt op De Brink.

09.00 uur: opening van de dag met sportverslaggever Jeroen Stomphorst en wethouder Bert de Graaf.

09.15 uur: petje op, petje af.

09.30 uur: warming up, verzorgd door Millennium.

10.00 uur: start van het programma bij de drie sportverenigingen.

10.00 - 12.00 uur: voetbalschool bij sc Hoevelaken op Kleinhoven.

10.00 - 16.00 uur: diverse korfbalactiviteiten, met een springkussen en een gratispannenkoek voor iedere deelnemer tussen 12.00 en 14.00 uur.

10.00 - 16.00 uur: Diverse tennisactiviteiten met vanaf 14.00 uur een tennisclinic onder leiding van John van Lottum.

10.00 - 12.00 uur: skeelerlessen in dorpscentrum.

11.30 - 14.30 uur: demo's door Millennium en De Welness.

10.00 - 16.00 uur: diverse kraampjes op De Brink.

16.15 uur: Cooling down op De Brink, uitreiken van herinneringsgadgets, verloting van de prijzen en een knallende afsluiting.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie