Veluwe wandeltocht 2013: druk, droog en nostalgisch

28 mei 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De organisatie van de Veluwe Wandeltocht is zeer tevreden over het verloop van de 55e editie van het Nijkerkse evenement. Men kan spreken van een historische wandeltocht. Totaal liepen 3654 wandelaars mee. De kanonschoten op het startveld, mensen in historische kledij, de feestelijke muziek en natuurlijk het prachtige wandelweer maakten van deze editie weer een waar festijn voor jong en oud.

Vroege vogels

Ruim 200 wandelaars voor de 40 km werden om 8.00 uur uitgeleide gedaan door 'Vrouwe Catharina van Gelre' en 'Barones van Laak tot Hulckesteijn'. De wandelaars kwamen uit alle windstreken van Nederland en zij genoten met volle teugen van het parkoers, dat met veel zorg was uitgezet. Hierbij wandelden zij via bossen, hei en weilanden door de kernen van Nijkerkerveen, Hoevelaken en Nijkerk.

Knallende start

Na het vertrek van de 40-km wandelaars werd het grote veld van v.v. Sparta ingericht als start- en finishbureau voor andere wandelaars voor de 20, 15, 10 en 5 km afstanden.

De wandelaars kregen letterlijk een knallende start, verzorgd door Saluutbatterij Bastion R.A. uit Naarden. Geheel in stijl gekleed verzorgden kanonschoten die tot ver in de omtrek te horen waren.

Historische kledij

Scholen konden meedoen aan een kledingwedstrijd en acht scholen hadden mooie kledij gemaakt. Ook Brgemeester en wethouders hadden zich in historische kledij gehuld en zij zwaaiden vanaf het podium bij de muziektent de wandelaars toe. Ook hadden veel wandelaars, begeleiders en bewoners van de verzorgingstehuizen in de rolstoelen zich prachtig uitgedost. De fanfarekorpsen zorgden voor een feestelijk geheel en het massaal toegestroomde publiek in de binnenstad werd op het Plein vermaakt door de Love Hendels uit Putten.

Natuur

De lange afstandswandelingen van 15, 20 en 40 km waren ook voor dit jaar geheel vernieuwd en wandelaars genoten van het prachtige (wandel)gebied rond Nijkerk. Fotograaf Arjen Gerritsma maakte op vrijwillige basis een reportage van deze dag en hij had het geluk dat een ree met jong een zandpad overstak, net toen hij een foto van de wandelaars wilde maken.

Goede doelen

Bij de rustposten van de 20 en 40 km verkochten de dames van Innerwheels zelfgebakken versnaperingen. De totale opbrengst bedraagt dit jaar € 535,=. Dit bedrag komt geheel ten goede aan het goede doel. Ook Radio Nijkerk, die de hele dag live verslag deed, had een actie voor het goede doel waarbij men kon raden hoeveel stappen een van de 40- km wandelaars deed. De totale opbrengst hiervan was ruim 2.601,72 en komt ten goede aan de Nijkerkse voedselbank.

Scholenwedstrijd

Aan de kledingwedwedstrijd deden acht scholen mee en zowel de kinderen als de begeleiders zagen er schitterend uit in historische kledij. De 3e prijs kreeg Het Baken, de 2e prijs ging naar School met de bijbel Diermen en de Koningin Beatrixschool kon de 1e prijs in ontvangst nemen. Het ging om geldbedragen van € 250,=, € 500,= en € 750,= die het bestuur van de Stichting Veluwe Wandeltocht ter gelegenheid van het 600-jarig bestaan van de Stad Nijkerk beschikbaar had gesteld.

Medailles

Mede dankzij een bijdrage van de Stichting Nijkerk 600 konden extra feestelijke medailles worden gemaakt met een afbeelding van onze toren en in het blauw 600 erop gedrukt. In voorgaande jaren hield de organisatie altijd medailles over maar de vraag naar deze 'beloning' was dit jaar groter dan verwacht. Daarom moeten zo'n 200 wandelaars nog even op hun medaille wachten. Ze worden nabesteld en naar hen opgestuurd.

Ondanks concurrerende wandeltochten groeiend aantal deelnemers

Op 25 mei 2013 waren er, net als in 2012 veel concurrerende wandeltochten. Nijkerk heeft echter een flink aantal 'trouwe fans' en dat leidde er toe dat er weer meer deelnemers waren.

De verdeling van deelname aan de diverse afstanden is als volgt: 5 km: 1802 deelnemers, 10 km: 1196 deelnemers, 15 km: 245, 20 km: 195 deelnemers en voor de 40 kilometer schreven zich 216 deelnemers in. Totaal op 25 mei 3654 deelnemers, in 2012 waren dat er 3513.

Vrijwilligers gevraagd

Er waren ruim 80 vrijwilligers die hun medewerking verleenden en zich belangeloos inzetten bij de voorbereidingen, op de dag zelf en bij de 'nazorg', zoals het verwijderen van alle pijlen langs de parkoersen. Voor de Veluwe Wandeltocht op 17 mei 2014 hoopt het bestuur weer een beroep op hen te mogen doen.

Toekomst Veluwe Wandeltocht

Om verjonging binnen het bestuur te houden stappen twee bestuursleden dit jaar op. Daarom zoekt men nieuwe vrijwilligers voor onder meer de publiciteit en contacten met de scholen. Mensen kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar info@veluwewandeltocht.nl

Verslag en foto's

Op de website www.veluwewandeltocht.nl kan men meer lezen over het verloop van deze historische dag en zijn tal van foto's te zien.

Dikke voldoende

Net als in 2012 was het fris, maar prima wandelweer. Een cadeautje, gezien het feit dat een week tevoren deze zaterdag op weeronline nauwelijks een 4 kreeg! 25 mei dag krijgt, wat het bestuur van de Veluwe Wandeltocht betreft, net als de uiteindelijke voorspelling van weeronline een dikke 8!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie