Open Dag Turkse Moskee

26 mei 2013 om 00:00 Nieuws

Maak kennis met Turkse cultuur en gastvrijheid

NIJKERK - Op zaterdag 1 juni opent de Turkse Moskee Yunus Emre aan de Jan Steenhof 29 in Nijkerk van 10.00 tot 20.00 uur haar deuren voor belangstellenden. Op deze dag is het niet alleen mogelijk de Turkse cultuur op te snuiven, maar ook uitgebreid kennis te maken met de Turkse keuken. Mensen die wel eens in Turkije geweest zijn, weten dat dit Genieten met een hoofdletter is.

door Gerrit Steen

Van tongstrelende Baklava (Turkse zoete lekkernijen) tot smakelijke Döner en heerlijke Lahmacun (Turkse Pizza), men doet er alles aan om aanwezigheid en verblijf zo aangenaam mogelijk te laten zijn. De Open Dag wordt dit jaar voor de zesde achtereenvolgende keer gehouden. Het blijkt een schot in de roos, vele honderden Nijkerkers namen de afgelopen jaren gelegenheid te baat om kennis te maken met de Turkse gastvrijheid.

Turkse gerechten

Op diverse kramen kunnen niet alleen Turkse gerechten worden geproefd, ze worden ook ter plekke klaargemaakt, verser kan niet. Voor de kinderen wordt een luchtkussen neergezet, zodat de ouders ongestoord kunnen genieten van al het lekkers en tevens een kijkje kunnen nemen in de moskee, die ruim 13 jaar geleden in Nijkerk door de Turkse gemeenschap is neergezet. Evenals vorige jaren is er ook deze keer weer een stand waar glas gegraveerd kan worden. Ook worden er extra stoelen en tafels neergezet voor de bezoekers. De Turkse gemeenschap in Nijkerk telt 70 gezinshoofden die zijn aangesloten bij de moskee, in totaal bestaat de gemeenschap uit ongeveer 300 mensen.

Gebedsruimte

Op de eerste etage van de moskee bevindt zich de gebedsruimte. Belangstellenden mogen deze ruimte bezichtigen maar dienen volgens goed moslimgebruik wel hun schoenen uit te doen alvorens de ruimte te betreden. Hier zullen ze gastvrij ontvangen worden door Dogan Mermer en Ayten die voor een rondleiding zullen zorgen en alle vragen beantwoorden. De voorzitter van het moskeebestuur is Ramazan Erdogan: ,,De moskee vervult een heel sociale functie. De mensen komen bij elkaar om te bidden en om elkaar te ontmoeten. Het vrijdagmiddaggebed is een gebed dat in de gebedsruimte uitgevoerd moet worden. Indien mogelijk bidden moslims 5 keer per dag. De eerste keer is voordat de zon opkomt, de tweede is als de zon op het hoogste punt is, de vierde is als de zon onder is, de derde zit precies tussen de tweede en de vierde in. De vijfde is om 1 uur en 20 minuten na de vierde gebedsgang, de zonsondergang.''

Vredig naast elkaar

,,Het is belangrijk dat mensen met verschillende achtergronden iets over elkaar weten. Iedereen kan vandaag op een gezellige en ontspannen manier kennis maken met de islamitische cultuur en de Turkse gastvrijheid. Het is toch fantastisch mooi als mensen met uiteenlopende culturen vredig met elkaar kunnen omgaan. Laat deze kans om kennis te maken met de Turkse gastvrijheid niet voorbij gaan en kom langs tussen 10.00 uur en 20.00 uur en geniet van een prachtig stukje Midden-Oosten in Nijkerk!''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie