Atelierroute met knipoog naar Nijkerk 600 jaar

21 mei 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Zaterdag 1 en zondag 2 juni kunnen kunstliefhebbers in ateliers, expositieruimten en tuinen in Nijkerk en Nijkerkerveen kennismaken met het werk van artistieke plaatselijke kunstenaars. Het thema van de vijfde Atelierroute is 'Toen…' , waardoor het interessant is te zien hoe elke deelnemer zijn/haar fantasie de geschiedenis van de stad uitbeeldt.

De openingstijden zijn zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. De officiële opening wordt de avond voorafgaande aan de kunstroute verricht door wethouder van cultuur Bert de Graaf. Er werd bij de oprichting expliciet gekozen voor de term 'Atelierroute' en niet voor 'Kunstroute', daar het evenement een laagdrempelig karakter moest hebben. Creativiteit tonen en het leuk vinden om mee te doen is en blijft de opzet van dit jaarlijks festijn. Mede door sponsoring van bedrijven, (bank)instellingen en gemeente is het mogelijk de kunstroute jaarlijks te organiseren. www.atelierroutenijkerk.tk

Marco van der Wielen was destijds de initiatiefnemer, ging met een aantal kunstenthousiastelingen rond de tafel zitten en werd Joke Feenstra tot voorzitter benoemd. De andere bestuursleden zijn: Marco van der Wielen secretaris en PR-man, Wim Luigjes penningmeester (hij volgde vorig jaar Marinus Regelink op) en de leden Isabelle de Schipper en Ageeth van den Dop.

Voor Joke Feenstra-Keyzer is dit haar laatste jaar als voorzitter en zij geeft het stokje graag over. ,,We hebben al iemand op het oog, maar het laatste stapje moet nog worden genomen. We geven die naam dus nog niet vrij. Ik ben blij dat we iemand hebben gevonden, dat geeft een leuker gevoel als je hebt besloten ermee op te houden. Het is zo gemakkelijk om te zeggen dat de andere bestuursleden dan alles maar moeten regelen. Ik vind wel dat er bij de groep kunstenaars ook een stuk verantwoordelijkheid ligt voor de continuïteit. Net als bij een voetbalclub wordt inzet aan twee kanten verwacht. Met de opvolging van de voorzitter blijft de route in stand. Over een jaar genomen vergt het niet veel tijd; in oktober pas overleggen en voorbereidingen treffen voor de komende route. Nu is het natuurlijk wel een drukke tijd, Marco ontwerpt en maakt de brochures en raambiljetten, de vlaggen moeten worden uitgedeeld aan de exposanten, wie gaat de opening verrichten, etc. Ik ga het rustiger aan doen en na een druk jaar ben ik nu in de gelegenheid om zelf meer te gaan schilderen.

Wat dit jaar heel bijzonder is, is dat een aantal bewoners van Huize Sint Jozef onder leiding van Ageeth van den Dop een heel leuke collage heeft gemaakt over het thema 'Toen…', die is te bezichtigen in de hal van het gebouw. Als je ziet hoe enthousiast die mensen waren, is het zorgelijk dat dit initiatieven wordt wegbezuinigd. Niet iedereen kan sporten, juist dan kun je met schilderen, knippen en plakken zo goed de dag doorkomen. Bij de Atelierroute is een klein deel te zien hoe belangrijk het is om iets creatiefs te doen.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie